Začínal zadarmo na diskotékách. Pro patnáctiletého kluka, kterému učaroval svět za barovým pultem, to byl sen.
Dnes, po pětadvaceti letech a absolvování mezinárodních kurzů, pořádá pro stejné nadšence barmanské workshopy, píše skripta pro odborníky a vyhrává soutěže. Ještě zbývá, aby drinky Achima Šipla mohli ochutnat zákazníci.
„To je pro mě labutí píseň, že by se v barech míchalo to, co vymyslím. Tak to bohužel nefunguje,“ usmál se držitel titulu mistr světa v prestižní Mattoni Grand Drink v míchání nealko nápojů a vítěz evropské soutěže barmanů v Moskvě.
Jako jediný v republice Šipl pořádá i kurzy molekulární mixologie, která vnáší do barmanství moderní novinky.
Home SourSoutěžní nápoj Achima Šipla Typ drinku: Fancy cocktail Složení: 4 cl Slivovice Kosher - pětileté stříbrné 2 cl domácí máslový sirup z bezinek a slivovice 3 g máslo 10 g chléb Šumava 1 ks bílek 2 cl jabečná šťáva 2 cl citronová šťáva Ozdoba: květy, chléb, máslo, sůl, bezovo-citronový parfum Způsob výroby: šejkr |
Letos čtyřicetiletý profesionální barman z Liberce byl jedním z dvaceti soutěžících, kteří se o víkendu sjeli do Vizovic. V areálu firmy Rudolf Jelínek se uskutečnil patnáctý ročník Evropského poháru v míchání koktejlů z ovocných destilátů, který pořádala Česká barmanská asociace.
Soutěžení před porotou i obecenstvem
A do oceněných drinků se nakonec zařadil i nápoj připravený Šiplem. Stačilo sedm ingrediencí, které by i laik mohl běžně najít doma, a třetí místo v kategorii Fancy cocktail bylo jasné.
„Tady na Moravě se říká, že když je něco dobré, chutná to jako chléb s máslem. Tak jsem vymyslel takový trochu netradiční drink,“ vysvětlil s úsměvem Šipl.
„Použil jsem do něj kromě pětileté košer slivovice, vaječného bílku, citronové šťávy nebo domácího sirupu také kostičku másla a krajíček chleba. Má sice v sobě slanost, ale když osolíte palačinky, také jim díky tomu dodáte hloubku chuti,“ dodal.
Soutěžící měli patnáct minut na to, aby za improvizovaným barovým pultem a před zraky přísné mezinárodní poroty i návštěvníků vykouzlili jeden drink o třech ingrediencích a jeden koktejl podle vlastní fantazie s použitím vizovického ovocného destilátu. Navíc s mikroportem a nepřetržitým komentářem.
A právě tady se jasně potvrdilo, že tato profese už dávno nestojí jen na tom, jestli drink zákazníkovi chutná. Odborná porota hodnotila i nápad, originalitu, kreativitu, schopnost vysvětlit a obhájit přípravu, správné držení šejkru, kultivovanost vystupování, vzhled nápoje, jeho vůni nebo použité ingredience.
„Nemusí se vůbec používat drahé suroviny. Vždy se řídím tím, jestli mám chuť si tento drink dát znovu, což záleží na řadě věcí,“ vysvětlil porotce Pavel Šíma z pražského Black Angels Baru zařazeného mezi padesát nejlepších barů na světě.