Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobré časy už byly, teď lidé šetří, míní hospodští ve Zlínském kraji

  8:53
V nedávné minulosti museli mít hospodští kvůli vládním nařízením omezený provoz, nebo úplně zavřeno. Potom zase mohli podávat jídlo a pití jenom hostům, kteří byli očkovaní proti koronaviru. Teď žádná omezení pro restaurace neplatí, přesto mají nižší tržby než dříve.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Lidé se do hospod a restaurací vracejí ve stále větším počtu, k čemuž s příchodem teplejšího počasí přispělo i otevření zahrádek. Ovšem přišly také další komplikace: mimořádné zdražování energií i potravin, což znamená, že lidé začínají šetřit a podniky zdražovat.

„Situace se zlepšila, zahrádky přitáhly další lidi. Ale ještě to není ono, protože v osm hodin večer se polovina hostů přemístí dovnitř a ostatní odcházejí domů,“ předestřel Zdeněk Babulík, jenž ve Zlíně provozuje restauraci Myslivna a dva podniky v Hotelu Moskva. „Ohledně tržeb jsme lehce nad sedmdesáti procenty, ještě nejsme na úrovni roku 2019,“ odhadl.

„Hostů chodí více, hlavně na obědy, není to ale stejné jako předtím. Lidé se naučili jíst i pít doma,“ upozornila majitelka zlínské Hospůdky U Kovárny Zuzana Baťová. „Myslím si, že dobré časy v našem oboru už byly,“ dodala.

Také další provozovatelé říkají, že se návštěvnost a tržby zlepšily, ale potvrzují rovněž to, že kvůli nárůstu cen energií, většiny potravin a průběžně i mezd museli v posledních měsících zdražovat. A zákazníci možná také proto méně utrácejí.

„Lidé chodí více na obědy i odpoledne a večer na pivo, ale tržby pořád nejsou takové. Asi jsou opatrnější, možná už tolik neutrácejí,“ tuší Petr Šenkeřík, který má ve Zlíně restauraci Canada Pub a Pivnici U Osla.

„Je to vidět naprosto jednoznačně. Lidé přijdou a dají si třeba méně piv než dřív,“ všiml si Babulík, který odhadl zdražení ve svých podnicích za posledního půl roku, pokud jde o pivo a obědové menu, o 16 procent.

Jiří Barcuch, majitel zlínské restaurace U Barcuchů, letos zvedl ceny o víc než 10 procent. „Během týdne zdražilo například vepřové maso až o sto procent. Ale u obědového menu musíte hlídat každou korunu,“ nastínil Barcuch, podle něhož jsou zákazníci také šetrnější, než bývali. „První, na čem lidé šetří, jsou hospody,“ myslí si Baťová.

Květen a červen pro ni bude lepší než zima či jaro, ale léto už tolik ne, i když by mělo. Ve Zlíně nejsou studenti a obyvatelé města jezdí po dovolených. „Trochu s obavami očekávám, co všechno s sebou přinese vlna zdražování a inflace, protože lidé na to nejsou úplně připraveni,“ míní vedoucí zlínské Bistrotéky Valachy Simona Stavjaňová.

Podle ní lidé začnou šetřit nejdříve na požitcích, mezi něž lze počítat volnočasové aktivity a právě i návštěvy restaurací. Zatím to příliš vidět není, naopak hosté začali ve větší míře chodit například na snídaně. Večerní návštěvnost však stále není optimální. Tržby se pomalu blíží předcovidovému normálu. Ani Bistrotéce ale nezbylo nic jiného než zvednout ceny, byť ne plošně.

Nárůst cen nelze přenést na zákazníky

„Dostali jsme se do situace, že jsme některé položky zdražit museli, ale nebylo to něco, kvůli čemu by k nám lidé přestali chodit na obědy,“ je přesvědčená Stavjaňová.

„Návštěvnost se zvýšila a tržby se stabilizovaly, ale marže jsou o něco nižší,“ shrnul situaci Jiří Lefan, který provozuje čtyři podniky ve Zlíně, například Plzeňskou restauraci nebo Budvarku. Ještě loni jich bylo osm, i mimo Zlín, některé však prodal, jiné pronajal, protože se jim nedařilo. Podle Lefana nebylo možné přenést nárůsty cen, zejména některých potravin, stoprocentně na zákazníky, protože by se jídla neúměrně zdražila a byla neprodejná.

„Tržby jsou zhruba stejné, jaké bývaly dříve, ale tím, že je vše dražší, jsou o něco nižší. Téměř se to však už srovnává, i co se týká návštěvnosti. V pátek a v sobotu si člověk bez rezervace už nesedne,“ naznačil Lefan.

„Zdražením jsme nepokryli všechny rostoucí náklady, takže snižujeme marže. Uvidíme, jak to zvládneme dlouhodobě,“ podotkl Barcuch. Podle něho se oproti zimnímu období zvedl zájem o cateringy, pořádaní oslav či svateb. „Oslavy máme nasmlouvané do konce léta. Počkáme si, co bude na podzim,“ řekl Barcuch.

Podle některých hospodských se situace už do časů před koronavirem nevrátí a restaurace budou pro lidi dražší a možná ne tak plné. „Budeme se více přibližovat západnímu systému restaurací a bude se muset ještě více zdražit. A kromě zdražení se bude třeba velmi dbát na kvalitu,“ naznačil Babulík.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Policie prověřuje zlínského zastupitele za SPD kvůli tajně pořízené nahrávce

25. dubna 2024  18:31

Zlínský opoziční zastupitel Pavel Sekula (SPD) je i předsedou Bytového družstva Podlesí a právě na...

Svah pod silniční rampou je v pohybu, stavba nové křižovatky se zpozdí

25. dubna 2024  12:14

Druhým rokem cestáři pracují na úpravách nebezpečné křižovatky ve Vsetíně, jíž se také říká...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Kraj usiluje, aby zlínští studenti mohli jezdit na univerzitu do Texasu

25. dubna 2024  8:56

Když delegace ze Zlínského kraje navštívila americký stát Texas, který je v přepočtu HDP na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...