Jablka vydrží čerstvá až do příští sklizně. Musíte je skladovat bez kyslíku

Zahrádkáři běžně skladují jablka ve sklepě, ale na jaře už mnohdy nebývají k jídlu. Je to nejen druhem odrůdy, kterou pěstujeme, ale i způsobem skladování. V domácích podmínkách nikdy nemůžeme dosáhnout toho, aby byla chutná, jako byste je zrovna utrhli ze stromu. Pro maloobchod se jablka skladují ve speciálních vzduchotěsných halách.

„Není to nic neznámého a převratného. Tato technologie se používá už asi třicet let. Tento sklad je v podstatě chladírna, kde se udržuje teplota asi 1–1,5 °C. K tomu se přidává technologie, které říkáme ULO, tedy Ultra Low Oxygen,“ vysvětluje Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky.

Ta spočívá v tom, že se ve skladovacím prostoru upravují poměry plynů, které dýcháme v běžném vzduchu. Obsah kyslíku se v ve skladovacích komorách sníží z 21 procent na jedno až dvě. To umožňuje, aby jablka stále mohla „dýchat“, ale zároveň tolik nestárla. 

Je to jako se všemi ostatními potravinami. Je všeobecně známo, že vlivem přístupu kyslíku se kazí daleko dříve. 

Další položkou na seznamu je i přídavek dusíku, kterého je v atmosféře kolem 78 procent a běžně se používá v potravinářském průmyslu jako látka zabraňující oxidaci. A nakonec se ještě odčerpává oxid uhličitý.

„A to je vše. Rozhodně se při skladování ovoce nepoužívá nějaká chemie, jak se někdy objevuje na sociálních sítích,“ vyvrací Ludvík fámy, které se šíří na internetu.

Metoda vznikla kvůli tomu, že trh si žádá, aby jablka byla šťavnatá a křupavá nejen na podzim po sklizni, ale v průběhu celého roku, tedy i na jaře. Tímto způsobem se dosáhne toho, že si ovoce udržuje daleko déle vlastnosti podobné tomu, jako byste je utrhli přímo ze stromu. 

Běžné skladování se liší podle druhu odrůdy. Některé z nich běžně ve sklepě mohou vydržet i do února a déle, což se týká hlavně podzimních odrůd.

Jenže lidi mají rádi i odrůdy, které tak dlouho nevydrží, což je například Šampion nebo Jonagored, což je druh odrůdy Jonagold. 

„Chtějí je po nás i obchodní řetězce, takže odrůdy, které by v chladírně běžně vydržely tři měsíce, musíme skladovat tímto způsobem. A vydrží 9–12 měsíců, aniž by utrpěla kvalita. V podstatě až do další sklizně,“ popisuje Martin Ludvík.

Ač o chemii nejde, ve skutečnosti sklad připomíná chemickou továrnu. Je spolehlivě utěsněný, aby se neovlivňovalo složení atmosféry uvnitř, a dovnitř smí jenom pověřený pracovník.

V okamžiku, kdy se rozhodne, že se jablka vydají na cestu do obchodu, otevře se konkrétní box a tím se obnoví původní vzdušná atmosféra. Až poté, co je tento proces ukončený a změřený přístroji, smějí dovnitř pracovníci, aby jablka vyskladnili.

Proces otevírání však není jediným momentem, kdy se boxy otevírají. I během doby skladování se hodnotí kvalita úrody a zda se s jablky neděje něco špatného. Kontrolor se dovnitř vypraví v plynové masce a odebere vzorky. 

Jde o to, aby se neznehodnotil zbytek úrody porušením atmosféry. Jablka se pak hodnotí v laboratoři na obsah cukru, pevnost a další parametry, které určují jejich kondici.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...