Dřív lva nosil na hrudi, teď ho hostům klade na táccích pod půllitry. Logo piva Lev nového zlínského Pivovaru Čechmánek působí stejně jako restaurace, kterou bývalý hokejový brankář Roman Čechmánek nedávno otevřel - neokázale, ale elegantně. Jak se sluší na novou regionální značku s cílem založit rodinnou tradici.
"Chci tady zanechat něco, co má hodnotu," vysvětluje olympijský vítěz a mistr světa Čechmánek, proč od sportu přešel k pivovarnictví.
Kde ochutnat malé pivovaryPivovar Čechmánek
Zlínský Švec
Pivovar Hrádek
Rodinný minipivovar Valášek
Pivovar Bon
Pivovar Rožnov
1. selský pivovárek Kroměříž
Pivovar Černý orel
Maxmilián - Pivovar Kroměříž
|
Za posledních pět let poklesla tuzemská spotřeba piva o 15 %. Nevybral jste si špatný čas na založení pivovaru?
Úbytek se týká velkých pivovarů, ne minipivovarů. Dnes si lidé chtějí dát dobré, poctivé a kvalitní pivo, což přinášejí v podstatě všechny malé pivovary. Vaří se v nich staročeskou recepturou, používají se přírodní produkty, takže pivo má potom úplně jinou chuť.
Proč jste pivovar zakládal? Je to pro vás penzijní plán, nebo spíš splněný sen?
Spíš je to ta první varianta. Je to plán do budoucna. Zanechat tady něco, co má hodnotu, z čeho se stane rodinná značka. Když jsem ho začínal budovat, myslel jsem na to, že to předám nastávající rodinné generaci, to znamená dětem.
Jaký je váš byznysplán? Budete vařit jen pro svou restauraci, nebo budete své pivo vyvážet i jinam?
Do budoucna počítáme s tím, že budeme dodávat i do jiných restaurací. Už dnes jsme schopni zásobovat i jiná pohostinství než naše.
Na jaký výstav byste se chtěli dostat?
Nějakou představu, jak bychom se chtěli vyvíjet, máme. Jedeme podle ní velice dobře a svižně. Zatím se nám daří.
Konkrétní čísla neřeknete?
Zatím ne. Jsme dva měsíce v takovém stále ještě zkušebním provozu. Bylo by to předčasné.
Je podle vás v kraji pořád ještě místo pro další minipivovary, nebo už je trh nasycený?
Jak jsem řekl, malé pivovary se zaměřují na kvalitu. Tedy na to, aby pivo mělo svoji chuť, bylo plné, a ne jako prázdné europivo, které má jen bublinky a pěnu, ale chuť se v něm ztrácí. Myslím, že Zlín a okolí by další minipivovary ještě snesly.
Piva z minipivovarů bývají o něco dražší než ta běžná. Jak je to u vás?
Nejvíc se u nás pije polotmavá jedenáctka, která vyjde na 27 korun. Pro začátek jsme zvolili startovací ceny, kdy jsme nechtěli přesáhnout 30 korun.
Přestože hokej už řadu let nehrajete, lidé si stále pamatují vaše úspěchy. Jak často se bavíte ve své hospodě třeba o olympiádě v Naganu?
Trávím tady hodně času a vesměs se setkávám se štamgasty, kteří nejsou z hokejového prostředí a fandí Zlínu.