Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Festival dobrého jídla vrcholí, do Zlínského kraje přilákal i turisty

  13:54
Prestižní Grand Restaurant Festival přitáhl do Zlínského kraje stovky lidí. Luxusní tříchodové menu ve vybraných podnicích ve Zlíně, Sazovicích, Bystřici pod Hostýnem nebo Velkých Karlovicích ochutnávají hosté z celé republiky. Festival potrvá ještě čtyři dny.

Šéfkuchař restaurace Na Koupališti v Sazovicích Přemysl Kos připravuje jídlo pro Grand Restaurant Festival. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Kdo nezkusil, má poslední šanci. Prestižní gastronomický festival, do kterého se letos poprvé dostaly čtyři restaurace ve Zlínském kraji, trvá poslední čtyři dny. Končí 28. února.

Grand Restaurant Festival

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země.

Ze Zlínského kraje se zúčastnily Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Festival trvá do 28. února, cena menu je všude stejná: 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů.

Více informací a možnost rezervace místa najdete na www.grandrestaurantfestival.cz.

"Termíny ještě volné máme," ujistila ředitelka Lesního hotelu ve Zlíně Jana Mišová.

Grand Restaurant Festival pořádá Pavel Maurer, známý propagátor zdravého jídla, který razí jednoduché, ale důležité heslo: Nejezte blbě!

Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země, a to za podstatně příznivější ceny. Letošní novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Do výběru podniků, které se festivalu mohou zúčastnit, se proto nedostane jen tak někdo. Pro kuchaře a provozovatele jde o prestižní záležitost.

Loni se to ve Zlínském kraji podařilo jediné restauraci, tentokrát prošly přísným sítem čtyři. Do Bystřice pod Hostýnem, Sazovic, Velkých Karlovic i Zlína proto míří lidé z celé republiky.

"Jsem rád, že existují i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař," pochválil vybrané podniky Maurer.

V čem je jídlo jiné? Kvalita surovin i délka přípravy

A spokojení jsou i majitelé restaurací. "Jsme daleko od velkých měst, takže nás příjemně překvapilo, že jezdí noví hosté, a navíc se k nám vracejí i na další degustaci," zhodnotil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, do kterých patří i vybraná Lanterna ve Velkých Karlovicích (povídání s tamním šéfkuchařem čtěte zde).

Kuchaři tady, stejně jako jinde, chystají pokaždé tři chody. Například grilované kuřecí prsíčko se sušenými švestkami a domácími haluškami, zaječí roládku, koprovou omáčku, domácí uzená vepřová žebírka, srnčí pečínku načerno s macerovanými švestkami nebo domácí semifredo. Za tři chody zaplatí návštěvník 600 korun.

Předkrmem sazovického menu je zaječí roládka s kroupovým rizotem.
Hlavním festivalovým chodem v Sazovicích je tradiční koprová omáčka s hovězími
Koprovku v Sazovicích doplňuje pečená brambora, v níž je zapečené křepelčí

Část festivalového menu v restauraci Na Koupališti v Sazovicích.

Jídlo by se od běžného oběda mělo lišit kvalitou surovin i délkou přípravy. "Dohromady je to otázka čtyř pěti hodin," upřesnil kuchař Přemysl Kos z restaurace Na Koupališti v Sazovicích.

Do malé obce kousek od Zlína si cestu za festivalovým menu zatím našlo na šest desítek lidí. Většina z nich sem přijela z jiných krajů.

Ostatně podobné je to i ve všední den, kdy do této restaurace míří spíše lidé ze Zlína a okolí než místní obyvatelé.

Důvod je zřejmý. Restaurace nabízí jen pár jídel, mění je podle ročních období a vaří pořád stejní lidé. "Chci, aby tady zákazníci dostali to nejlepší. A je mi jedno, jestli je to dělník v montérkách, nebo ředitel v kvádru," prohlásil Kos.

Termíny na ochutnávku jsou stále volné, lákají restaurace

Mimořádný kulinářský zážitek láká také do Lesního hotelu ve Zlíně. Zatím tu menu ochutnalo 160 obyvatel z okolí nebo turistů.

"Někteří přijeli z větší dálky, takže se u nás i ubytovali," podotkla Mišová.

Odborníci doporučují využít posledních dnů a nabídku alespoň na jednom místě ochutnat. A raději hned všechny tři chody. Třeba návštěvníci ve Velkých Karlovicích si nejvíce chválili právě poslední chod.

Tedy jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy.

"Hostům chutnalo všechno, ale na toto jsme měli největší ohlasy," potvrdil šéfkuchař restaurace Vyhlídka a Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Na festivalovou ochutnávku je nutné se předem objednat a zarezervovat si čas i místo. Ve všech podnicích mají termíny ještě volné.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Lidé ulevili přírodě od tun odpadků, našli nábytek, barel i kovové obaly

28. dubna 2024  9:17

Jarní úklidové akce zbavily přírodu ve Zlínském kraji tisíců tun odpadu. Na některých místech jej...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...