Za dobrou koprovkou stojí za to přijet, říká autor prestižního seznamu

  11:26
I když v prestižním Maurerově seznamu kvalitních restaurací tvoří většinu podniky z Prahy, našel propagátor zdravého jídla a zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer kvalitní kuchaře i ve Zlínském kraji. V seznamu je přes třicet zdejších podniků.

Otcem Grand Restaurant Festivalu je gurmet Pavel Maurer. | foto: Maryia Yankouskaya

Sám Maurer má ke Zlínskému kraji blízko. "Jako dítě jsem trávil prázdniny na Slovácku, otec je z Valašského Meziříčí a v kočárku mě maminka vozila kroměřížskou Květnou zahradou," říká milovník dobrého jídla v rozhovoru pro MF DNES.

Festivalové menu restaurací v Zlínském kraji

Restaurant Sušil (Bystřici pod Hostýnem)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Srnčí pečínka zdobená špízem s macerovanými švestkami, placky

Nejlepší jídlo od maminky: Gratinovaný krupicový nákyp s jablky s chardonnay pěnou a želé

Farmář & tradice, specialita: Králičí špalík se šalvějí, sušenou slaninou na červené čočce s dýňovými noky

Restaurace Na Koupališti (Sazovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Zaječí roládka se špekem a zeleninou, kroupové rizoto, konfitovaná šalotka

Nejlepší jídlo od maminky: Trhaná hovězí líčka, koprová omáčka a brambory s křepelčím vajíčkem

Farmář & tradice, specialita: Domácí semifredo s griliášem, piniemi, čokoládou Amedei toscano a extra panenským olivovým olejem

Lanterna, Vyhlídka Léskové (Velké Karlovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Filírovaná kachní prsíčka s kořenovou zeleninou, kaštanovým coulis a noky

Nejlepší jídlo od maminky: Grilované kuřecí prsíčko s kůží a fenyklem se sušenými švestkami

Farmář & tradice, specialita: Jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy

Lesní hotel (Zlín)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Pečená kachní prsa s batáty a omáčkou z červených blum

Nejlepší jídlo od maminky: Nadýchané bramborové bochánky položené na ragú z lišek

Farmář & tradice, specialita: Domácí uzená vepřová žebírka s hrachovo-bramborovou kaší a křenovým mousse

Nabídku všech restaurací a další podrobnosti o festivalu najdete na webu www.grandrestaurantfestival.cz.

Jak je na tom z vašeho pohledu Zlínský kraj, co se týče kvalitní nabídky jídel?
Moje současné zkušenosti jsou bohužel velmi malé, byť pocházím z Moravy. V publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant je přes třicet restaurací z tohoto kraje. Nicméně musím přiznat, že jsou tady jen dvě, o kterých jde pověst, že ty si prostě nemůžete nechat ujít.

Takže kuchaři málo využívají možnosti, které jim region nabízí?
Domnívám se, že obrovské, protože už teritoriálně je zde mnoho přitažlivých míst. Myslím, že nejvíc ze všeho je důležitá podpora z vlastních řad. Pokud obyvatelé vašeho kraje budou vyžadovat od restaurací, aby využívaly lokální suroviny, podporovaly drobné farmáře a pěstitele a vracely se k původním kvalitním a tradičním receptům, bude to výhra pro domácí i cizí návštěvníky.

Znáte místní tradiční pochoutky?
Samozřejmě. Dokonce jsem nedávno na parkovišti poblíž Přerova viděl slečnu, jak nese z auta se zlínskou espézetkou úplně čerstvé frgále do místní restaurace jako nabídku. Hned jsem si od ní pár kousků koupil, ochutnal a bylo to báječné. Navíc jsem se dozvěděl, že některým výrobcům se vyplatí rozvážet jejich produkty i mimo kraj, restauracím rovnou pod nos! Zachování lokálních tradic je celosvětově nezbytné.

Do prestižního festivalu se letos poprvé dostala i restaurace v Sazovicích, což je malá obec. Je to výjimka?
Díkybohu, že jsou i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař. Když si jen namátkou přečtete jejich meníčko pro festival, je hned vidět, že kuchař má odvahu, fantazii a nebojí se vytvořit lákavé pokrmy za rozumné ceny.

Kuchař tady nabízí i koprovou omáčku. Myslíte, že na takové na první pohled "obyčejné" jídlo může nalákat hosty?
Od poloviny ledna jsem ochutnal menu asi v 65 restauracích ze 101 zúčastněných. Budete se divit, ale to nejlepší, co jsem ochutnal, nejsou krevety, humři ani mořští ďasové, ale jedním z pro mne nejsilnějších gurmánských zážitků byla kulajda v jednom z nejluxusnějších hotelů na Malé Straně v Praze. Je to místo, kam se uchylují Madonna nebo Rolling Stones, když u nás koncertují, takže jsou tam zvyklí na nejroztodivnější pokrmy na světě. Avšak to, že šéf je původem Jihočech a dokáže uvařit tu nejskvělejší variantu této "běžné" polévky, je pro mě uměním. Stejné je to s dobrou koprovkou. Stojí za to za ní přijet kus cesty.

Autor:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: Parní babičkou z Vrchlabí s Krakonošem v zádech

21. dubna 2024

Dnešní Mašinfíra nás zavede na krátkou trať, která vede přímo do krkonošské metropole, do Vrchlabí....

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

26. dubna 2024

Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...