Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

První pokusy lil do kanálu, teď je zlínský student mladým barmanem roku

  10:40aktualizováno  10:40
Zlínský student Robin Kapusta coby nejlepší český juniorský barman vyrazí na juniorské mistrovství světa. Původně přitom chtěl být kuchařem a vést nějakou velkou kuchyni. Nyní se chystá na posun mezi barmanské profesionály.

Robin Kapusta se chce barmanskými dovednostmi živit. | foto: archiv Střední školy hotelové Zlín

Jako malý kombinoval babiččiny sirupy a šťávy. "Babičku to tehdy dost rozčilovalo, mé pokusy totiž většinou končily v kanále," směje se devatenáctiletý Robin Kapusta, který se letos stal nejlepším juniorským barmanem v zemi.

Robin Kapusta při koktejlové soutěži.

Robin Kapusta při koktejlové soutěži.

Ve Zlíně studuje Střední školu hotelovou a jako jediný mladý barman z Česka letos pojede na juniorské mistrovství světa, které se koncem roku uskuteční v Paříži.

Cesta k nominaci mu trvala téměř čtyři roky. Vůbec poprvé držel šejkr na míchání nápojů v ruce během barmanského kurzu brzy po nástupu na střední školu.

Byl zásadní, už tehdy totiž lektor rozpoznal neobvyklý talent a Kapustu to hodně povzbudilo. A protože má zázemí i ve škole, kde studuje obor hotelnictví a turismus, dokázal letos vyhrát pět velkých národních soutěží.

Tím nasbíral dost bodů do barmanského poháru a stal se jeho absolutním vítězem. Patří mu titul Barman roku.

"Školu jsem si vybral proto, že mě lákala gastronomie. Plánoval jsem, že jednou povedu nějakou velkou kuchyni," vzpomíná Kapusta. Už první koktejl ho ale nasměroval za bar.

Letos odmaturuje a chystá se vyzkoušet také praxi. "Láká mě to, ale zároveň bych chtěl i dál studovat. Nejspíš ale jen dálkově," uvažuje mladík.

Dobrý barman podle něj musí být trochu showman a trochu psycholog. Zákazníka totiž musí přitáhnout i udržet. A hlavně neustále něco vymýšlet a hledat nové chutě. Záleží na tom, jaké suroviny se použijí, v jakém poměru nebo pořadí.

Soutěžní styly jsou dva: klasika a volný styl. Kapusta se drží prvního z nich. Vsadil na přesné poměry a pečlivé vážení. Pokračovat bude i v dalších letech, jen už přestoupí mezi profesionály.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V rámci hudebního festivalu Vizovické Trnkobraní se konala populární soutěž v...
Jsem plný, řekl Američan. Na soutěži spořádal 198 švestkových knedlíků

Vítězství v pojídání švestkových knedlíků, které je tradiční součástí vizovického Trnkobraní, míří do USA. Profesionální rekordman Patrick Bertoletti patří ke...  celý článek

Myslivci budou divočáky v zamořené zóně u Zlína chytat do speciálních klecí.
VIDEO: Myslivci začínají chytat divočáky v zamořeném Zlínsku do klecí

Osm odchytových klecí by mělo v nejbližších dnech začít fungovat v části Zlínska, kde se šíří nákaza africkým morem prasat. Myslivci budou dění u důmyslných...  celý článek

Ukázka toho, co vidí člověk v psychobudce
VIDEO: Schizofrenikem na zkoušku: V hlavě mám zmatek, vše je rozostřené

Unikátní zařízení, které simuluje, jak vnímá člověk se schizofrenií, je nyní volně přístupné ve Zlíně. „Psychobudku vyvinuli na 1. lékařské fakultě Univerzity...  celý článek

Jobs Contact
C/C++ Developer - Computer vision (25.000 - 45.000 Kč)

Jobs Contact
Kraj Vysočina, Zlínský kraj, Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.