Vizualizace nového bistra v Krajské nemocnici Tomáše Bati Zlín. | foto: Michal Juřík, ateliér MES Design

Zlínská nemocnice otevře bistro u hlavního vchodu. Provozovat ho bude sama

  • 0
Do konce prázdnin by mohlo být otevřeno nové bistro v největší zlínské nemocnici. Stát bude za hlavním vchodem do areálu v původní ubytovně pro svobodné lékaře, která už byla několik let nevyužívaná.

„Vyměníme stará okna a upravíme interiér tak, aby se tam návštěvníci cítili dobře,“ prohlásil ředitel Krajské nemocnice T. Bati Radomír Maráček. „Chceme otevřít i venkovní posezení.“

Vydají se tak cestou, kterou odzkoušeli už v Uherském Hradišti, tamní bistro má lepší nabídku než leckteré podniky v centru. Nemocniční bufet ve Zlíně nabídne vlastní pekárenské výrobky, studenou i teplou kuchyni a nebude chybět ani denní tisk.

Současné dva bufety má na několik let pronajaté soukromá firma. Návštěvníci ale s jejich úrovní nejsou příliš spokojení, proto se nové vedení rozhodlo otevřít vlastní bistro. Stejně se rozhodli před dvěma lety i v Kroměříži. Bufet převzala od externí firmy nemocnice.

I ve Vsetíně provozuje bufet nemocnice

„Je to výhodnější ekonomicky, navíc si nemocnice může sama ovlivňovat sortiment, což se projevuje i tím, že v něm prodávají i některé vlastní výrobky,“ poukázala mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská. Pacienti i personál si mohou vybírat například z nabídky domácích řízků nebo chlebíčků.

Ve vlastních rukách už má provoz bufetu v hlavním areálu také Vsetínská nemocnice, a to od loňského podzimu.

Důvodem bylo stejně jako jinde zkvalitnění služeb a s tím je spojená i úprava a modernizace prostor. Druhé občerstvení najdou návštěvníci v budově polikliniky, ale tam ho provozuje soukromá firma.

„V našem provozu nabízíme široký sortiment studené i teplé kuchyně, ale zatím si výrobky sami nevyrábíme,“ upřesnila PR manažerka Lenka Plačková.

Nejdelší zkušenosti s provozováním vlastních bufetů má Uherskohradišťská nemocnice. Pacienti si tam vybírají ze dvou míst – jedno najdou přímo v jídelně, druhé v novém centrálním pavilonu. Oba bufety jsou výdělečné a nabízejí vlastní zákusky, slané pečené věci, bagety i teplou kuchyni.

„U těchto vlastních výrobků jsou často ceny příznivější než v obchodech,“ upozornila Lipovská.