Kuchařka Marta Kondrová (na snímku) návštěvníky instruovala, jak uvařit...

Kuchařka Marta Kondrová (na snímku) návštěvníky instruovala, jak uvařit zabijačkovou omáčku se zelím. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zabijačka v muzeu? V tom Slováckém kuchařky radily, jak na omáčky

  • 2
Slováckým muzeem v Uherském Hradišti dopoledne voněla zabijačka. Prase ale nikde neviselo. Tvůrci programu chtěli návštěvníky seznámit s tím, jak udělat zabijačku doma ze surovin koupených v řeznictví.

Pořadatelé akci nazvali Zabijačková specialita nejsou jen jitrnice a jelita.

"V mnoha domácnostech se jako první dávala vařit omáčka z vnitřností nebo mozečku. Škvarky, které se nesnědly, hospodyňky zužitkovaly v pečivu - pekly se škvarkové krajance nebo pagáčky," seznámila s programem etnografka muzea Marta Kondrová.

Návštěvníci mohli tyto regionální speciality ochutnat a také se je naučit vařit. K dispozici jim byly dvě zkušené kuchařky.

"Přinesla jsem recept na krajance a na játrovou a mozečkovou omáčku. Třeba játrovou omáčku si může každý připravit doma sám i bez zabijačky, stačí koupit játra," vysvětlila jedna z kuchařek Anna Káčerová.

Muzeum krajové gastronomické speciality připravuje už třetím rokem. V sobotu jej navštívila asi stovka zájemců.