Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houby rostou ve velkém už v červnu, počasí je pro ně ideální

  9:21aktualizováno  9:21
Houbaři po loňské špatné sezoně zažívají satisfakci, díky příhodnému jarnímu počasí hlásí úlovky z téměř všech míst Zlínského kraje. Také další vývoj houbařské sezony bude závislý na počasí.
(Ilustrační snímek).

(Ilustrační snímek). | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Když se Daniela Dubovská před pár dny vypravila do lesa zkusit štěstí, byla příjemně překvapená.

„Nasbírali jsme okolo čtyřiceti hub v lese poblíž Kudlova, většinou šlo o praváky. Nečekala jsem, že porostou tak brzy,“ usmívala se mladá žena ze Zlína.

Není sama, koho houbařská vášeň do lesů přilákala. Díky příhodnému počasí totiž hlásí lidé úlovky skoro ze všech míst Zlínského kraje.

Atlas hub

„Není zvláštní, že houby ve velkém rostou už v květnu a červnu. Jen jsme v posledních letech neměli štěstí na počasí,“ vysvětlil předseda Hřibařského spolku ve Francově Lhotě Luděk Hřib.

Jarní mrazy podhoubí nezničily

Kvůli trvalému suchu a větrnému počasí loni čekali houbaři na svou příležitost marně.

„Tak špatný rok jsem nezažil. Léto bylo katastrofální, částečně se něco urodilo na podzim, ale nebylo to ono,“ řekl Hřib.

Naopak počasí, které letos panuje na sklonku jara, je pro houby ideální. Teplo a občasné deště jsou nejlepší podmínky.

„Byl to příhodný poměr, vláhy ani sucha totiž nesmí být moc. Jarní mrazy, kvůli kterým pomrzlo ovoce, naštěstí neměly vliv. Nebyly tak silné a trvalé, aby ohrozily lesní podhoubí. To tak mohlo krásně prorůst a vytvořit perfektní základ pro růst hub,“ podotkl Marek Smetana z mykologického kroužku v Nivnici.

Pro houby je ideální teplo a občasný déšť

V lesích lze narazit na hřiby dubové, smrkové, křemenáče, kozáky i kováře. Postupně by se měly přidat rozmanité holubinky, ryzce nebo hlíva.

Jak dlouho houbařský boom vydrží, se dá těžko odhadovat.

„V posledních dnech už je zase hodně sucho. Pokud by nezapršelo, může houbařská horečka zase zmizet. Samozřejmě pokud bude teplo a sem tam zaprší, můžeme klidně sbírat až do září,“ nastínil Smetana.

Odborníci varují, že aktuální lačnost po houbaření může vést k nepozornosti a lidé tak zamění jedlé a jedovaté druhy. Otravy mohou mít řadu příznaků podle druhu houby.

Podívejte se, jakou radost umí udělat nález celé skupiny hřibů (psali jsme o něm zde):





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Kapela Elán se představí jako hlavní hvězda Vizovického Trnkobraní v sobotu 19....
Ve Vizovicích oslaví 50 let Trnkobraní i Elán, dorazí také americký jedlík

Už po padesáté hostí Vizovice festival Trnkobraní. Během pátku a soboty se na dvou scénách představí přes 20 interpretů, mezi nimi kapely Elán, Tři sestry nebo...  celý článek

Rekonstrukce obchodního domu Prior ve Zlíně odstartovala.
VIDEO: Velká oprava Prioru ve Zlíně začala, vrátí mu baťovský vzhled

Jedna z architektonických dominant Zlína a památka na slavnou baťovskou éru se mění před očima. Obchodní dům Prior se za rok představí v téměř autentické...  celý článek

Architektka Jitka Ressová baťovský infopoint provozuje.
VIDEO: Krátký animovaný film ukazuje život v baťovském Zlíně

Animátorka z Filmového uzlu Zlín Zuzana Bahulová vytvořila s týmem spolupracovníků krátký animovaný film o baťovské době a způsobu bydlení i života ve Zlíně,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.