Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Muž spořádal 150 švestkových knedlíků. Těžko mi bude tři hodiny, řekl

  18:12aktualizováno  18:12
Třiačtyřicetiletý Kamil Hamerský z Domanína u Bystřice nad Pernštejnem se stal letošním vítězem tradiční soutěže v pojídání knedlíků, které je nezbytnou součástí vizovického Trnkobraní. Mezi deseti konkurenty, kteří se sjeli z celé republiky, tak už poněkolikáté zvítězil.

„Tři hodiny mi bude těžko, ale pak už to bude v pohodě. Do stovky to šlo celkem v pohodě, pak už to bylo horší. Knedlíky se mi letos zdály tužší a těsto se hodně lepilo. Ale příští rok přijedu zase. A doufám, že konečně pokořím svůj rekord,“ prohlásil hned po ukončení soutěže.

Na Trnkobraní totiž jezdí pravidelně a před deseti lety vytvořil svůj rekord, když snědl 191 knedlíků.

Vítězství měl jasné téměř od samého začátku. Knedlíky si přidával vždy po třiceti a už v jedenácté minutě jich měl v sobě osmdesát. Žádnou zvláštní taktiku podle všeho nemá.

„Naposledy jsem jedl včera večer, ale jinak doma nijak netrénuju. I když pravdou je, že mi víc chutná sladké jídlo,“ doplnil.

Do Vizovic už poněkolikáté přijel také se svým otcem Stanislavem. Ten skončil na šestém místě se 71 knedlíky.

Receptura knedlíků se už léta nemění

Letos jich šest kuchařek z Vizovic připravilo 1 900. „Děláme je pořád podle stejného receptu jako před třiceti lety,“ upozornila vedoucí školní jídelny jedné ze základních škol ve Vizovicích Aranka Máčalíková. Právě v kuchyni základní školy se knedlíky připravují a vaří. 

Švestky si kuchařky čistily už den předem. V sobotu ráno vstávaly ve čtyři hodiny, aby všechno stihly. Těsto dělají z 16 kilogramů mouky, přidávají do ní máslo, sádlo, vajíčka, mléko a sůl. „Pořád musíme hlídat teplotu, protože třeba teplota mléka s rozpuštěným sádlem a máslem je nejdůležitější,“ vysvětlila Alena Krampotová, která legendární knedlíky na tradiční soutěž připravuje už 12 let.

Jeden knedlík musí mít podle pravidel maximálně 3,5 dekagramů. Jsou maštěné olejem a máslem, soutěžící si je mohou posypat cukrem.

Tradiční akce přilákala do areálu likérky Rudolf Jelínek tisíce lidí z celé republiky. Pořadatelé jim nabídli koncerty známých kapel, divadelní program i folklorní vystoupení.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Želva ostruhatá.na výstavě exotických zvířat na zámku v Holešově
VIDEO: Na zámku v Holešově si v létě můžete pohladit sklípkana či krajtu

Až do konce září je na holešovském zámku na Kroměřížsku otevřená unikátní výstava exotických zvířat. Je koncipovaná jako rodinná, a proto není problém, aby si...  celý článek

Myslivci instalovali pachové ohradníky, mají udržet divočáky z oblasti zasažené...
Myslivci kvůli moru nasadili pachové ohradníky. Zda divočáky odradí, neví

Myslivci na Zlínsku během soboty rozmístili pachové ohradníky, které mají udržet divočáky uvnitř oblasti zamořené africkým morem. V Lukově vyrazili do terénu v...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Spor společníků o stamiliony vyvrcholil únosem a pistolí u hlavy

Tři únosci v policejním oděvu zastavili auto, řidiče ztloukli a vyhrožovali mu fyzickou likvidací. Tak podle obžaloby vyvrcholil konflikt dvou bývalých...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.