(Ilustrační snímek). | foto: ČTK

Hitem bezmasé školní kuchařky je fazolové brownies s cizrnovou nutellou

  • 11
Čtyřicítku vegetariánských receptů, které jsou upravené speciálně pro školní jídelny, sestavily školy v Rožnově pod Radhoštěm a vytvořily z nich kuchařku. Jde o jídla obsahující moderní potraviny, jako jsou chia semínka, quinoa nebo cizrna.

„Chtěli jsme obměnit zavedené jídelníčky ve školách a školkách. Nabídka vegetariánské stravy není velká a omezuje se hlavně na sladká jídla,“ uvedl rožnovský místostarosta Jan Kučera.

Na kuchařce se podílely všechny školy ve městě. Každá z nich poslala několik receptů na svačinku, polévku, hlavní jídlo nebo dezert, z nichž pak odborníci na dětskou výživu vybrali finální seznam. V tištěné podobě vyjde v březnu a bude k dispozici i dalším školským zařízením v zemi.

„Není pro komerční prodej, recepty jsou uzpůsobené pro školní kuchyně, které musí sladit chuť, nutriční hodnotu a samozřejmě také limity nákladů na jedno jídlo. Rádi se ale podělíme s ostatními,“ dodal Kučera.

Premiéra bude ve všech jídelnách na konci února

Pracovat na kuchařce začali v polovině prosince a na konec února je naplánovaná její premiéra. Všechny školy ve městě v jeden den uvaří podle stejného receptu. Rožnovské děti tak budou mít na stole dýňovou polévku, zeleninový bulgur se sýrem a jako dezert fazolové brownies s cizrnovou nutellou, prý k nerozpoznání od skutečné.

Generálka je naplánovaná na začátek února.

Zájem o rozšíření běžné nabídky a zapojení neobvyklých surovin měli rodiče i kuchařky. Strávníky ale nečeká žádný šok, zdravá jídla se budou do jídelníčku zavádět postupně.

Pokrmy s masem v kuchařce chybí, s recepty, které školy používají, je totiž radnice coby zřizovatel spokojená.

„Jídelny fungují a kuchařky v nich jsou skvělé. Chceme jen rozšířit nabídku jídel i menšinové skupině strávníků, včetně dětí s alergií na lepek,“ řekl Kučera.

Vsetínská škola zavedla salátový bar, děti jedí zdravěji (více zde):

17. června 2015