„Vyslyšeli jsme hlasy některých pacientů, kteří si chtěli připlatit a dostat výběrovou stravu,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podobnou službu zatím v kraji nabízí jen vsetínské zařízení.
Tam si mohou třeba nastávající maminky, které dlouhodobě leží na gynekologicko-porodnickém oddělení, objednat například vepřový kotlet se šlehačkou, hranolky a zeleninovou oblohou. „Je to varianta výběrového menu bez doplatku,“ upřesnila mluvčí Lenka Plačková. Jinde se k nabídce nadstandardního stravování zatím chystají.
„V budoucnu s tím počítáme, protože někteří pacienti, kteří nemají omezení v podobě diety, se na to ptají,“ zhodnotila ředitelka kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová. „Stravovací provoz ale máme nedávno zrekonstruovaný, takže ho zatím stále dolaďujeme,“ doplnila.
Ani v Baťově nemocnici zatím nadstandardní stravu nevaří. Pacienti si ale mohou vybrat z obědů, snídaní i večeří, jež se ten den vaří. Musí to však vyhovovat jejich zdravotnímu stavu.
Vybírat si mohou pacienti tří oddělení, připlatí 150 korun za den
Uherskohradišťská nemocnice přichází s novinkou v rámci projektu Rok výživy. Zatím odstartovala zkušební provoz na třech lůžkových odděleních. Pro nemocniční prostředí zatím ne příliš tradiční jídla si budou vybírat nemocní na porodnicko-gynekologickém oddělení, ortopedii a traumatologii.
Jídelníček stojí 150 korun na den. „Částka pokryje veškeré náklady, nemocnice na nadstandardní stravě nechce vydělávat. Chceme hlavně nabídnout pacientům možnost připlatit si za něco lepšího,“ zdůvodnil vedoucí ekonomicko-provozního úseku hradišťské nemocnice Vlastimil Vajdák.
V nabídce bude vždy pět druhů snídaní plus výběr nápojů a ovoce, dále pět druhů předkrmů nebo polévek, pět druhů obědů, moučníků a také večeří. Kuchaři budou nabízet filet norského lososa pečeného s bazalkovou krustou, restovanou cuketu a mačkaný brambor nebo stehno kachny konfitované v kmínovém sádle, červené zelí, houskový nebo bramborový knedlík.
Z moučníků to bude lehká tvarohová pěna s malinovým želé nebo salát z čerstvého ovoce s limetovým dresinkem. S výběrem jídel pomohl šéfkuchař Jiří Král z pražské restaurace Aureole.