Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Je libo lososa, kachnu či ovocný salát, ptají se pacientů v nemocnici

  16:30aktualizováno  16:30
K obědu pečený norský losos, jako zákusek cukrový banán ve vanilkovém krému a k večeři třeba šafránové těstoviny s listovým špenátem. To není nabídka čtyřhvězdičkové restaurace, ale Uherskohradišťské nemocnice. Od začátku listopadu tady nabízejí nadstandardní jídelníček.

Uherskohradišťská nemocnice začala nabízet nadstandardní stravu za příplatek. (Ilustrační snímek) | foto: Karolína Hornová, Rungo.cz

„Vyslyšeli jsme hlasy některých pacientů, kteří si chtěli připlatit a dostat výběrovou stravu,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podobnou službu zatím v kraji nabízí jen vsetínské zařízení.

Tam si mohou třeba nastávající maminky, které dlouhodobě leží na gynekologicko-porodnickém oddělení, objednat například vepřový kotlet se šlehačkou, hranolky a zeleninovou oblohou. „Je to varianta výběrového menu bez doplatku,“ upřesnila mluvčí Lenka Plačková. Jinde se k nabídce nadstandardního stravování zatím chystají.

„V budoucnu s tím počítáme, protože někteří pacienti, kteří nemají omezení v podobě diety, se na to ptají,“ zhodnotila ředitelka kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová. „Stravovací provoz ale máme nedávno zrekonstruovaný, takže ho zatím stále dolaďujeme,“ doplnila.

Ani v Baťově nemocnici zatím nadstandardní stravu nevaří. Pacienti si ale mohou vybrat z obědů, snídaní i večeří, jež se ten den vaří. Musí to však vyhovovat jejich zdravotnímu stavu.

Vybírat si mohou pacienti tří oddělení, připlatí 150 korun za den

Uherskohradišťská nemocnice přichází s novinkou v rámci projektu Rok výživy. Zatím odstartovala zkušební provoz na třech lůžkových odděleních. Pro nemocniční prostředí zatím ne příliš tradiční jídla si budou vybírat nemocní na porodnicko-gynekologickém oddělení, ortopedii a traumatologii.

Jídelníček stojí 150 korun na den. „Částka pokryje veškeré náklady, nemocnice na nadstandardní stravě nechce vydělávat. Chceme hlavně nabídnout pacientům možnost připlatit si za něco lepšího,“ zdůvodnil vedoucí ekonomicko-provozního úseku hradišťské nemocnice Vlastimil Vajdák.

V nabídce bude vždy pět druhů snídaní plus výběr nápojů a ovoce, dále pět druhů předkrmů nebo polévek, pět druhů obědů, moučníků a také večeří. Kuchaři budou nabízet filet norského lososa pečeného s bazalkovou krustou, restovanou cuketu a mačkaný brambor nebo stehno kachny konfitované v kmínovém sádle, červené zelí, houskový nebo bramborový knedlík.

Z moučníků to bude lehká tvarohová pěna s malinovým želé nebo salát z čerstvého ovoce s limetovým dresinkem. S výběrem jídel pomohl šéfkuchař Jiří Král z pražské restaurace Aureole.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zřícenina hradu Lukov.
Máme otevřeno, hlásí hrad Lukov. Kvůli moru divočáků mu ubylo návštěvníků

V polovině srpna mají v pokladně hradu Lukov na Zlínsku jen polovinu peněz ze vstupného než obvykle. O tom, co stojí za náhlým odlivem návštěvníků, mají jasno...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Za externí právníky dají některá města desetitisíce, jiná i miliony

Ačkoliv radnice mají svá právní oddělení, na vybrané úkony si najímají advokátní kanceláře, které řeší hlavně složitější spory. Většina měst platí ročně „jen“...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Chybějí nám zaměstnanci, chceme Ukrajince, zní z firem

Firmy ze Zlínského kraje stále častěji shánějí zoufale chybějící pracovníky i v zahraničí. Od začátku roku požádaly přes Hospodářskou komoru o téměř 500 lidí z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.