Také v právě dokončovaném centrálním pavilonu nemocnice v Uherském Hradišti se bude k večeři podávat i teplé jídlo. | foto: Uherskohradišťská nemocnice

Teplá večeře v nemocnicích Zlínského kraje? Nabízí ji pouze v Hradišti

  • 8
Nemocnice v Uherském Hradišti je jediným zdravotnickým zařízením Zlínského kraje, které nabízí pacientům a lékařům teplou večeři. Novinku zavedla na začátku měsíce. Pacienti změnu vítají. Teplé jídlo dostávají dvakrát týdně.

Sice je to jen dvakrát týdně, ale i to je ve Zlínském kraji rarita. Teplou večeři nabízí z krajských nemocnic pouze uherskohradišťská. Jinde se pacienti i zdravotníci musejí spokojit se studeným jídlem. Novinku zavedla nemocnice od září.

„Řada pacientů je z domova na teplé jídlo zvyklá, proto jsme jim to chtěli dopřát i u nás,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Teplou večeři teď dostávají pacienti pravidelně v úterý a ve čtvrtek. Na jídelním lístku se tak objevuje třeba holandský řízek, rizoto, krůtí guláš nebo jáhelná kaše s ovocem. „Pacienti tuto změnu vítají,“ potvrdila manažerka nelékařského zdravotnictví a kvality hradišťského špitálu Jitka Bílková.

Když teplou večeři nemocnice nabízela poprvé, vybralo si ji místo studené více než 450 lidí. A to z řad pacientů i zdravotníků. Ten den přitom kuchyně vydala během celého dne zhruba 1 500 jídel.

Kuchařky navíc kromě běžné stravy vařily 37 druhů jídel, které splňovaly podmínky diet. „Což je třeba racionální strava, jídlo pro diabetiky nebo geriatrická dieta,“ doplnila Bílková.

Ve Zlíně od teplé večeře upustili kvůli úsporám

Podobné vylepšení jídelníčku jiná nemocnice v kraji nenabízí. Například v největším zařízení ve Zlíně přitom teplé večeře dříve bývaly. „Z finančních a provozních důvodů se od nich ale upustilo,“ naznačil provozně-obchodní náměstek Baťovy nemocnice Roman Mádr.

Teplé jídlo tam proto dostávají pacienti i zaměstnanci jen jedenkrát denně – na oběd. Nemocným vaří kuchařky 16 druhů dietních jídel a podle zdravotního stavu třeba i individuální stravu. Zaměstnanci to mají o něco lepší.

„Denně si vybírají z pěti druhů jídel,“ upřesnil Mádr. Dvě jídla jsou klasická, jedno splňuje požadavky na šetřící dietu, další na bezlepkovou a vždy je v nabídce i zeleninový salát.

Večeře v Baťově nemocnici tak vypadá podobně jako ve vsetínské nebo kroměřížské. Tedy pečivo s masovou, rybí nebo tvarohovou pomazánkou, jogurt, přesnídávka, koláče, vánočka, sýry, případně cereální pečivo.

Suroviny stojí stejně, nutná je další směna pro personál

Zlínská nemocnice, stejně jako ostatní, ale upozorňuje, že o kvalitnější jídelníček se snaží.

Třeba ve Vsetíně převážejí jídlo k pacientům ve speciálních tabletech, které udržují teplotu. Pro diabetiky na inzulinové terapii dělají druhou večeři, pro děti zase rozšířenou svačinu.

V Kroměříži zase otevřeli nový stravovací pavilon.

Ve Zlíně dostávají pacienti každý den ovoce. Problém jsou ale podle všeho finance. 

„Co se týče surovin, je cena studené a jednoduché teplé večeře srovnatelná,“ konstatovala mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková. „Byla by ale potřeba další pracovní směna pro přípravu a distribuci jídla, svoz prázdných tabletů, jejich mytí a přípravu na další den,“ vypočítala.

Nemocnice by navíc musela připočítat i náklady na energie a přepravu. A v této době na to peníze nemá.

Uherskohradišťská nemocnice je jediná v kraji, která několik posledních let končí hospodaření bez ztráty. V letošním roce by se ale podle odhadů kraje měla zlepšit i finanční situace ostatních zařízení.

České porodnice podceňují kvalitu stravy, ukázal nedávný test MF DNES (více zde):