Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Uherském Hradišti začne vařit pacientům kuchařská hvězda

  9:16aktualizováno  9:49
Nemocnice v Uherském Hradišti chce zásadně změnit často nepopulární nemocniční stravu. S vařením jídel zde začne pomáhat jeden z nejuznávanějších šéfkuchařů v České republice Jiří Král, který vede oceňovanou pražskou restauraci Aureole.

Šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král | foto: Lukáš ProcházkaDan MaternaMAFRA

Nemocniční stravu si pacienti obvykle moc nepochvalují. Bývá bez chuti, je v ní málo ryb a zeleniny a servíruje se na nevzhledných plastových podnosech. Král to chce v Uherském Hradišti změnit.

„Budu vlastně takový přespolní trenér nemocničních kuchařů, budeme zlepšovat to, co je, vymýšlet něco nového, lépe servírovat, zaměříme se na sezonní věci,“ okomentoval nápad, který vznikl v rámci projektu Uherskohradišťské nemocnice Rok výživy.

Za sebou má účinkování ve známé televizní reality show Kuchařská pohotovost, je dlouholetým kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, vařil v zahraničí a už několik let tvoří jídelní lístek ve vyhledávané pražské restauraci Aureole.

Ta sídlí ve 27. patře nejvyšší budovy hlavního města City Tower na Pankráci ve výšce 109 metrů a je vůbec nejvyše položenou restaurací v Praze.

Letos už potřetí i díky Královi obhájili kulinářské ocenění Bib Gourmand, které každý rok vyhlašuje prestižní gastronomický průvodce. Vyhrává ten, kdo nabízí současně dobré jídlo za dobrou cenu (o prvním ocenění z roku 2013 čtěte zde).

Král přijede poprvé vařit na podzim

V tomto podniku Král vymýšlí a vaří světovou a asijskou kuchyni. A v menu nabízí mnoho druhů sushi, thajskou polévku, ravioli, středomořskou sépii, královské krevety nebo býčí svíčkovou.

V nemocnici v Uherském Hradišti bude mít na starosti běžné obědy pro pacienty.

Při tvoření nemocniční stravy přitom ještě nikdy neradil. Myšlenka ho ale nadchla. V kuchyni už se byl podívat, ale poprvé by v ní měl vařit až na podzim.

Pacienti by se tak měli dočkat stravy, na níž si pochutnají a která je zároveň zdravotně posílí.

Letošní projekt Rok výživy odstartoval v nemocnici v Hradišti několik změn. Špitál se například zapojil do projektu, jenž podporuje regionální prvovýrobce a produkty, zavedl také výběrovou stravu pro zaměstnance a otevřel nutriční ambulanci. Na podzim chystá rovněž nadstandardní výběrovou stravu pro pacienty za příplatek.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Chybějí nám zaměstnanci, chceme Ukrajince, zní z firem

Firmy ze Zlínského kraje stále častěji shánějí zoufale chybějící pracovníky i v zahraničí. Od začátku roku požádaly přes Hospodářskou komoru o téměř 500 lidí z...  celý článek

Betonování dálničního mostu u Zástřizel.
Po Baťových dálnicích zůstaly jen mosty, práce ukončila válka

Baťova dálnice, která se začala chystat před druhou světovou válkou, měla protínat Československo z východu na západ. Zůstala z ní ale pouze torza mostů v...  celý článek

Proměny Květné zahrady si návštěvníci všimnou hned, když projdou vchodem....
Církev si nárokuje i Květnou zahradu v Kroměříži, na stát podala žalobu

O vlastnictví Květné zahrady v Kroměříži rozhodne až soud. Žalobu podalo olomoucké arcibiskupství, stát mu totiž památku patřící na seznam UNESCO při...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.