Pavel Pospíšil vede kuchařský kurz na Vltavě. | foto: Limetmedia.cz

Hvězdou Karlovského gastrofestivalu bude michelinský šéfkuchař Pospíšil

  • 1
Organizátoři letošního sedmého ročníku Karlovského gastrofestivalu představili kuchařské eso letošního sedmého ročníku. Ve Velkých Karlovicích na Valašsku se letos na začátku října představí držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil.

Už čtyři kuchaři vlastnící prestižní michelinskou hvězdu vařili na Karlovském gastrofestivalu. Ale žádný z nich neměl k regionu tak blízko jako hvězda letošního sedmého ročníku, který se uskuteční od 2. do 4. října.

Ve Velkých Karlovicích se představí zlínský rodák a historicky první Čech, jenž získal toto prestižní ocenění - Pavel Pospíšil.

„Těším se, že u vás strávím pár pěkných dní,“ poznamenal Pospíšil, který žije od roku 1968 v Německu.

V současnosti vaří v hotelu Krone v Bühlu poblíž slavných lázní Baden-Baden.

Osobně má nejraději smažený telecí řízek

Pospíšil naváže na Itala Alessandra Gavagnu, Portugalce Miguela Rochu Vieru a krajany Oldřicha Sahajdáka a Romana Pauluse. Ve Spa hotelu Lanterna nachystá michelinskou galavečeři i nedělní oběd.

Držitelé michelinské hvězdy ve Velkých Karlovicích

„Podobné akce podporují kvalitní gastronomii i kulturu stravování národa,“ ocenil gastrofestival Pospíšil.

Předvede jídla, jež proslavila jeho restauraci. „Nebude to ovšem ani vepřová, ani svíčková, ani řízek.“

Pospíšil nejraději vaří z čerstvých surovin. Rád přitom zkouší jídla, která ochutnal v jiných restauracích a zaujala ho.

„Pokud bych ovšem měl jmenovat své nejoblíbenější jídlo, je to na másle smažený telecí řízek s novými brambory a okurkovým salátem,“ rozplývá se.

Do Česka se pravidelně vrací, u Prostějova má domek

Michelinskou hvězdu získal už na začátku 80. let minulého století. Bylo to pouhý rok poté, co založil vlastní restauraci Merkurius v Baden-Badenu.

„Hvězda mě doslova přepadla, nikdy jsem s tím nepočítal,“ pousmál. „Přibylo hodně práce a hlavně odpovědnost. Byl to denní boj o udržení standardu.“

Do Česka se vrací pravidelně, u Prostějova má domek. Před časem vedl například kuchařské kurzy na lodi v Praze na Vltavě.

Aktivní je také na Slovensku, kde má ve veřejnoprávní televizi svůj vlastní pořad. Spolu s herečkou Kamilou Magálovou vaří tradiční jídla různých národů.

Pospíšil ozdobí gastrofestival, který nabídne podobný program jako v minulých letech. Návštěvníci na čtrnácti zastávkách v údolí Léskové můžou ochutnat krajové speciality kuchařů z místních hotelů, penzionů a restaurací.

Scházet nebude farmářský trh, stejně jako oblíbená soutěž o nejlepší valašský frgál. Zájemce potěší i frgálová manufaktura, kde si mohou vyzkoušet výrobu této pochoutky. Novinkou bude soutěž o nejlepší klobásu.

Pavel Pospíšil vařil na olympiádě ve Vancouveru českým sportovcům (více zde):

21. února 2010