„Už se na to těším. Vaření venku před lidmi je náročnější než v perfektně vybavené kuchyni, ale já to mám rád,“ vzkázal Sahánek.
Co přesně předvede, zůstane tajemstvím. Licence rozhodčího jej provedla takřka celým světem, namátkou rozhodoval soutěže v Singapuru či americkém Chicagu.
„Kolikrát jsou to choulostivé situace, v nichž naplno tečou emoce,“ prozradil.
Jeho domovskou kuchyní je studio Unilever Food Solutions, kde pořádá workshopy a kurzy vaření.
„Neučíme vařit. Spíš dáváme inspiraci a posouváme vaření dál,“ popsal Sahánek.
Festival ukazuje to nejlepší z české kuchyni
Festivalu budou patřit tři dny, od 27. do 29. května zaplní areál kroměřížského hotelu Octárna. Koná se už pošesté a letos nabídne osm soutěžních kuchyní. Všichni budou povinně vařit zelí, v jaké podobě, to už záleží na soutěžících.
„Držíme se české kuchyně, v minulých ročnících se vařila třeba koprovka, svíčková nebo králík,“ připomněl organizátor festivalu David Jakšík.
Každý soutěžící ale připraví kromě zelí další čtyři kompletní menu, tedy hlavní jídlo a moučník, případně polévku. Návštěvníci si mohou koupit malé, degustační porce, aby mohli ochutnat co nejvíce.
Vstupné na festival je rozdělené na dvě části, pátek a neděle vyjdou na 330, sobota na 370 korun. V ceně vstupného však návštěvník dostane i deset festivalových denárů, které jsou jediným možným platidlem. Za předkrm, hlavní chod nebo moučník dá tři denáry, polévka či chřest vyjdou na dva.
Pokud lidem denáry ze vstupenky dojdou, mohou si vyměnit hotovost prakticky na každém rohu u mobilních směnáren.