Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Který je ten oceněný bůček, ptají se zákazníci v rodinném řeznictví

  11:18aktualizováno  11:18
Uzený bok z rodinného řeznictví Radka Šerého v Brumově-Bylnici? To už je pojem. Patří mezi dvacítku potravin, které letos získaly ocenění v soutěži Perla Zlínska. Celkem čítá prestižní seznam produktů, které jsou vyrobené tradičním způsobem ve Zlínském kraji, kolem 120 potravin nebo hotových jídel.

OCENĚNÝ ŘEZNÍK. Radek Šerý z Brumova-Bylnice dělá v rodinném řeznictví uzený bok, letos za něj získal ocenění Perla Zlínska | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Krátce po páté hodině ráno už je na místě. Vynosí vepřové půlky z auta a pověsí je na háky v bourárně, bíle vykachlíkované místnosti vzadu za obchodem. Když jde asi potřetí, už mu na cestu voní káva, kterou uvařila maminka.

„To je náš ranní rituál,“ usmívá se osmadvacetiletý Radek Šerý z Brumova–Bylnice.

Za uzený bok, který vyrábí v místním rodinném řeznictví, letos získal ocenění Perla Zlínska. Uspěl mezi jednadvaceti jinými výrobky v kategorii maso.

Soutěž Perla Zlínska 2014

Masné výrobky
(celkový počet: 21 výrobků od 8 žadatelů)

Vítězné výrobky:

  • Uzený bok, Radek Šerý, Brumov-Bylnice
  • Šnek se sýrem s vepř. a kuř. masem, Raciola Uherský Brod
  • Uzená šunka s kostí, Zdenek Ritter, Val. Klobouky

Mléko a mléčné výrobky
(celkový počet: 13 výrobků od 5 žadatelů)

Vítězné výrobky:

  • Smetanový jogurt čokoládový, Mlékárna Valašské Meziříčí
  • Sýr z farmy kořeněný, Farma ZPZ Valašská Bystřice

Pekařské a cukrářské výrobky
(celkový počet: 59 výrobků od 14 žadatelů)

Vítězné výrobky:

  • Vdolek hanácký, Avos Kroměříž
  • Kopretina s náplní, Pekárna Přílepy
  • Střelenský koláč, Pekařství Střelná
  • Bylinkové chichinky, Stanislava Elšíková, Vizovice
  • Čoko boro, Čokoládovna Carletti, Vizovice

Kategorie med
(celkový počet: 13 výrobků od 4 žadatelů)

Vítězné výrobky:

  • Med květový, Karel Kolínek, Nedašov
  • Med medovicový, Pavel Buřinský, Kroměříž
  • Med květový, Richard Černošek, Žalkovice

Alkoholické a nealkoholické nápoje
(celkový počet: 10 výrobků od 4 žadatelů)

Vítězné výrobky:

  • Mošt jablko-BIO, Moštárna Hostětín
  • Hruškovica – Žufánek, Žusy Blatnička

Ovoce zelenina
(celkový počet: 9 výrobků od 5 žadatelů)

Vítězné výrobky:

  • Česnek Janča, Jan Janča, Doubravy
  • Česnek dukát, Aleš Dosoudil, Morkovice
  • Ovocná přesnídávka s jablky a meruňkami, Linea Nivnice

Ostatní
(celkový počet: 9 výrobků od 3 žadatelů)

Vítězné výrobky:

  • Bramborový knedlík s makovou náplní, Josef Martinek, Krhová
  • Martinský bramborák, Jospo Holešov

Pozn.: Kompletní seznam a více informací o soutěži Perla Zlínska najdete na webu www.perla-zlinska.cz.

Řezníkem přitom nikdy být nechtěl. „Táta založil tohle řeznictví, když jsem byl malý. Vyučil jsem se kuchařem, ale nic z toho mě nelákalo. Chtěl jsem od této profese hodně rychle pryč,“ vzpomíná Šerý.

Jenže osud to zařídil jinak. Práci po škole nesehnal, a tak mu nezbylo než začít pomáhat rodičům s bouráním masa.

Těžké časy jej postihly po nečekané smrti táty

Po šesti letech už věděl, že zůstane, a tak jeho jméno přibylo na vývěsní štít nad prodejnou. Dodnes tam stojí Jaroslav a Radek Šerý, i když otec a zakladatel firmy už nežije.

„Táta zemřel před dvěma lety. Bylo to nečekané, najednou jsme s maminkou byli sami dva,“ vypráví Šerý.

Základ znal, zkušenosti zase měla jeho máma. Přesto nebyl začátek snadný a firma nějakou dobu přešlapovala na místě.

To už je ale pryč, dnes sotva stačí vyrábět a malý krámek v Brumově láká zákazníky i z velké dálky.

„Odhadem tak čtyřicet procent zákazníků je místních. Většina k nám jezdí z okolí,“ říká sympatický muž.

Zákazníků pořád přibývá, kupují přímo z rukou výrobce

Je všední den odpoledne a Šerý obsluhuje za pultem. I když tady každý den začíná a končí stejně, na stereotyp si stěžovat nemůže.

Naporcovat jednu půlku vepře mu trvá i s vykostěním necelých patnáct minut. Průběžně se musí nakládat maso na uzení, třeba oceněný bůček jde do udírny vždy po týdnu, mezitím už ale zraje další várka. Topí se tady výhradně bukovým dřevem a vlastně všechny postupy jsou velmi tradiční.

„Lidé to umí ocenit. Zajímá je, jak to děláme, ptají se na spoustu věcí,“ pochvaluje si Šerý.

Mezitím se vyrábí klobásy, tlačenka nebo šunkový salám. A hlavně se pořád zásobuje prodejna. Na dva páry rukou úctyhodný výkon. „Občas nám pomáhá přítelkyně, když je potřeba,“ říká Šerý.

Firma i díky tomu zůstává rodinnou. V půl osmé ráno se otevírají dveře prodejny a to už musí být nejtěžší práce v přípravně hotové.

Zákazníků přibývá, což má několik důvodů. Nejenže jim chutná, ale je tady i mimořádně příjemné prostředí. Nakupovat přímo z rukou výrobce, který svému řemeslu rozumí, to se nepodaří často.

Svůj podíl na tom má i úspěch v soutěži. „Lidé to vědí, ptají se, který je ten oceněný bůček, a chtějí ho ochutnat. Kolikrát i pogratulují. Na odbyt jdou i ostatní výrobky, je to znát,“ tvrdí řezník.

Oceněných je už asi 120 výrobků

Díky soutěži letos přibylo na seznamu regionálních výrobků dalších dvacet položek z celkem 134 přihlášených. Logem soutěže jsou označené další medy, koláče, hruškovice nebo například plněný bramborový knedlík.

„Perla Zlínska vznikla před devíti lety proto, abychom podpořili a zviditelnili malé potravinářské firmy v našem regionu,“ vysvětluje Jana Brázdilová, šéfka zlínské agrární komory, která celou akci zaštiťuje.

V současnosti nese označení Perla Zlínska kolem 120 potravin a výrobků. Jsou označené logem soutěže, záleží ale na každém z oceněných, jak jej využívá.

Aby se rozšířilo povědomí o zdejších výrobcích i do jiných krajů země, agrární komora vyjednává o sloučení své Perly Zlínska s celostátní Regionální potravinou.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zřícenina hradu Lukov.
Máme otevřeno, hlásí hrad Lukov. Kvůli moru divočáků mu ubylo návštěvníků

V polovině srpna mají v pokladně hradu Lukov na Zlínsku jen polovinu peněz ze vstupného než obvykle. O tom, co stojí za náhlým odlivem návštěvníků, mají jasno...  celý článek

Betonování dálničního mostu u Zástřizel.
Po Baťových dálnicích zůstaly jen mosty, práce ukončila válka

Baťova dálnice, která se začala chystat před druhou světovou válkou, měla protínat Československo z východu na západ. Zůstala z ní ale pouze torza mostů v...  celý článek

Lokalitu Mezicestí archeologové zkoumali od roku 1999.
Zlínské Mezicestí překryly obchody, bohaté naleziště archeologové opustili

Našli tu zbraně, nástroje, ozdoby, keramiku i tajemné kosterní pozůstatky. Objevili stopy po obydlích či zemědělských stavbách. Získali tady řadu artefaktů...  celý článek

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.