Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Gastrofestival na Valašsku začíná, zájemce čeká i frgálová škola

  14:36aktualizováno  14:36
Ochutnávky toho nejlepšího nejen z valašské kuchyně nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční od pátku 4. do neděle 6. října ve Velkých Karlovicích. Vařit tam přijede také český držitel michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák.

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák (vpředu) je spolumajitelem a šéfkuchařem pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. | foto:  David Neff, MAFRA

Jde o akci s relativně krátkou tradicí, která přesto dokáže spolehlivě a bez ohledu na počasí zaplnit celé údolí Velkých Karlovic. Karlovský gastrofestival totiž nabízí to, čemu všichni rozumí - jídlo, a spojuje ho s pobytem v přírodě, jaká je jen na Valašsku.

Gastro zastávky Karlovského gastrofestivalu

Gril srub Razula
Domácí dýňové halušky s brynzou a slaninou, pohanka provoněná medem s makovou omáčkou a jahodovým sorbetem, italské speciality

U Babské
Plněné sele podávané s kysaným zelím z kameňáku, domácí škvarkové a slaninové dalamánky.

U Pařízků
Ústřice natural, uzené mléčné selátko s chlebem na Octárně pečeným.

Hotel Horal
Zvěřinová paštika s domácími povidly, pečené kachní stehno na jablkách s červeným zelím.

Pension Školka
Dršťková polévka, pro děti: palačinky, šulánky s mákem.

Areál Lésková
Polévka bograč, plov, syrnyky, hrudka, šašlik.

Penzion Pod Pralesem
Grilovaná žebra, pstruzi od Dorňáků.

Hotel Pod Javorem
Trnkové šišky se slivovicovým dochucením, pasekářský zemákový guláš.

Hotel Galik
Zabijačkové a valašské speciality.

Spa hotel Lanterna
Soutěž o nejlepší valašský frgál.

Pozn.: Jedná se o výběr z nabídky, více na webu www.karlovskygastrofestival.cz.

Loni dokázal přilákat deset tisíc návštěvníků, letošní pátý ročník začíná v pátek a potrvá do neděle 6. října.

Mělo by vyjít i počasí, meteorologové slibují teplotu kolem 12 stupňů Celsia a mírně oblačno.

Sami si vyberte, co ochutnat

Festival stojí na pomyslných třech pilířích, jimiž jsou Gastro tour s farmářským trhem, soutěž o nejlepší frgál a slavnostní galavečeře.

Nejvíc návštěvníků tradičně láká Gastro tour, která se koná v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. Začíná v hotelu Lanterna a poslední zastávkou je Horal. Na tři a půl kilometru dlouhé trase je celkem jedenáct restaurací, z nichž každá nabízí vlastní speciality.

Návštěvníci si tak mohou vybrat, kde a co přesně chtějí ochutnat. Cesta je to nenáročná, kdo by si však přesto netroufal pěšky, může nasednout na motorový vláček nebo historický autobus. Ty jezdí každý den kyvadlově, zastávky mají společné a děti do 12 let v nich mohou jet zdarma.

Farmářský trh je téměř na konci trasy, u hotelu Pod Javorem. Koupit se tam dají různé druhy sýrů, pečivo, výrobky z medu, oleje, čerstvá zelenina nebo třeba valašské jogurty. Zvláštností Karlovského gastrofestivalu je vlastní měna. Platí se gastrošemi, jeden má hodnotu 25 korun a směnárny najdete u každé restaurace.

Soutěž o nejlepší frgál je naplánovaná na neděli od 12 do 15 hodin v hotelu Lanterna. Přihlásit se může každý, kdo přinese svůj výrobek nejpozději hodinu před začátkem soutěže. Vyhlášená je i speciální kategorie, o jejímž vítězi rozhodnou návštěvníci festivalu.

"Frgály mohou mít neobvyklý tvar a velikost nebo netradiční zdobení. Kvůli tomu nesplňují soutěžní parametry, ale přesto si zaslouží ocenění. Proto dostaly vlastní kategorii," řekla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Michelinská večeře od Oldřicha Sahajdáka

Večery, pátkem počínaje, budou patřit galavečeřím. Dvě z nich uvaří šéfkuchaři hotelů Lanterna a Horal, třetí pak jeden ze dvou českých držitelů michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák (povídání se Sahajdákem čtěte zde).

"Obvykle se soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje, takže jsme nadšení, že přijede," pochvaloval si ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Michelinská kvalita na Valašsku

Na Karlovském gastrofestivalu už kuchaři ocenění prestižní michelinskou hvězdou vařili. V roce 2011 se představil Alessandro Gavagna působící v rodinné restauraci Al Cacciatore della Subida v severoitalském městečku Cormons (více zde) a o rok později Portugalec Miguel Rocha Vieira z maďarské restaurace Costes (více zde).

Držitel Michelinské hvězdy, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida v
Portugalský kuchař Miguel Rocha Vieira, oceněný michelinskou hvězdou, bude

Alessandro Gavagna (vlevo) a Miguel Rocha Vieira (vpravo)

Sahajdák bude vařit v sobotu v Lanterně a podávat se mají například šneci.

Cena jednotlivých galavečeří se pohybuje od 990 do 2 490 korun na osobu a je vhodné objednat si místa dopředu. Momentálně je jich volných už jen pár.

Během celého víkendu bude k mání zvěřina a jehněčí maso, dýňové speciality, ale také italská, asijská nebo třeba zakarpatská kuchyně. Tu nabídne Areál Léskové.

Novinka: Frgálová manufaktura

Kromě toho mají zájemci šanci přiučit se něco od profesionálů při kuchařských show, které se konají v sobotu i neděli po celý den. Večery zase mají patřit nejlepším barmanům z celé republiky.

Letošní novinkou je Frgálová manufaktura v sále hotelu Horal. Zájemci se tam mohou naučit péct frgály, případně si i něco z jejich přípravy vyzkoušet.

Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.
Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu...
Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.
Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.

Soutěž o nejlepší valašský frgál přitahuje každoročně velkou pozornost.

Poprvé se představí například piva z nového zlínského Pivovaru Čechmánek, který nedávno otevřel bývalý hokejový brankář, nebo z Beskydského pivovárku z Ostravice. U Razuly zase bude otevřený vinařský stan.

Cestu do Velkých Karlovic ze směru od Vsetína momentálně komplikuje oprava silnice mezi Janovou a Hovězí, kde řídí dopravu semafory (více zde).

Pro gastrofestival je určeno šest velkých parkovacích ploch, z toho tři hned na začátku trasy Gastro tour. Parkování je zdarma a o volných místech se dozvíte od pořadatelů.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zřícenina hradu Lukov.
Máme otevřeno, hlásí hrad Lukov. Kvůli moru divočáků mu ubylo návštěvníků

V polovině srpna mají v pokladně hradu Lukov na Zlínsku jen polovinu peněz ze vstupného než obvykle. O tom, co stojí za náhlým odlivem návštěvníků, mají jasno...  celý článek

Výzkum ukázal, že šlo o ženu ve věku 30 až 50 let, nikoliv o muže, jak se...
Vědci zkoumali mumii z Buchlova. Dcera egyptského kněze mohla mít rakovinu

Traduje se, že šlo o svatební dar. Jisté je, že egyptskou mumii přivezl v první polovině 19. století na hrad Buchlov Josef Vratislav z Mitrovic ze svých cest...  celý článek

(Ilustrační snímek).
Otrokovice trápí zápach. Starosta viní bývalou kafilerii a sepsal petici

Část Otrokovic obtěžuje zápach. Starosta se svými lidmi proto coby občané iniciovali vznik protestní petice. Podle nich jde zápach z bývalé kafilerie. Ta to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.