Na pečení moc nejsem a s kynutým těstem si nerozumím už vůbec.
Přesto jsem se rozhodla, že si na Karlovském gastrofestivalu zkusím vyrobit svůj vlastní frgál, stejně jako stovky dalších zájemců včetně dětí, které se během dvou dnů vystřídaly ve srubu u sjezdovky Razula.
Výborná zpráva je, že těsto mají v manufaktuře už hotové. Frgál je ruční práce a vyžaduje zručnost, přesnost a cit.
„Chcete rukavice? Nemusíte, nevadí,“ oznamuje vedoucí Pavla Stoklasová, která zájemce učí péct frgály už rok a půl.
Kopec těsta je potřeba rozválet dokulata. Je vláčné a jemné. Namáčím malý dřevěný váleček do hladké mouky.
„Klidně přitlačte. Správně, od středu,“ říká pekařka s úsměvem.
Pak je potřeba udělat okraje. Stačí na to tři prsty namočené v mouce, kterými přitlačuji těsto k okraji. Vyvýšený kraj potíráme mašlovačkou namočenou ve vajíčku.
Na 240 gramů těsta 400 gramů náplně
A na řadě už jsou náplně. To je specialita tohoto koláče. Vrstva povidel a tvarohu je totiž vyšší než samotné těsto.
„Musíme dodržovat to, co nám schválila Evropská unie,“ vysvětluje Stoklasová. „Jinak by to pravý frgál nebyl,“ dodává.
Koláč musí mít v průměru 30 centimetrů, těsto váží 240 gramů a náplň 400 gramů.
Volím všechny náplně. Postupně tak na kulatém podkladu střídám po čtvrtkách tvaroh, povidla, mák a hruškovou náplň.
Je potřeba dávat pozor, aby se nedostala na okraj, protože by se mohl spálit.
„Ještě si to rozetřete více do rohů a doprostřed,“ upozorňuje mne pekařka.
Je vidět, že má detaily v oku a ví, že bez nich by frgál nevypadal tak, jak by měl. Zbývá posypat koláč drobenkou z másla, cukru a mouky.
Po necelých deseti minutách je hotovo. Čekáme asi půl hodiny, než se můj výtvor dostane na řadu a předchůdci mu uvolní troubu.
Tam mu stačí deset minut při teplotě kolem 200 stupňů. Ještě horký koláč polévá pekařka rozpuštěným máslem. Ve srubu voní další frgál.
Recept na valašské frgályKynuté těsto na 4 ks frgálů Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí a směs zalejeme malým množstvím ohřátého mléka – necháme vzejít kvásek. Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky těsta rozválíme válečkem na frgály na kruhový tvar o průměru 30 cm. Dohotovení Tvarohová náplň na 4 frgály Povidlová náplň na 4 frgály Maková náplň na 4 frgály Hrušková náplň na 4 frgály Zdroj: Resort Valachy |