Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pečení frgálů na vlastní kůži: na tenkém těstě nešetřete s náplní

  13:51aktualizováno  13:51
Redaktorka MF DNES si na Karlovském gastrofestivalu, který o víkendu přitáhl do valašských Velkých Karlovic odhadem 40 tisíc návštěvníků, vyzkoušela pečení vyhlášených frgálů. Jejich příprava je po nakynutí těsta mimořádně rychlá.

Přípravu frgálu si ve Velkých Karlovicích vyzkoušela i redaktorka MF DNES Jana Fuksová. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Na pečení moc nejsem a s kynutým těstem si nerozumím už vůbec.

Přesto jsem se rozhodla, že si na Karlovském gastrofestivalu zkusím vyrobit svůj vlastní frgál, stejně jako stovky dalších zájemců včetně dětí, které se během dvou dnů vystřídaly ve srubu u sjezdovky Razula.

Výborná zpráva je, že těsto mají v manufaktuře už hotové. Frgál je ruční práce a vyžaduje zručnost, přesnost a cit.

Fotogalerie

„Chcete rukavice? Nemusíte, nevadí,“ oznamuje vedoucí Pavla Stoklasová, která zájemce učí péct frgály už rok a půl.

Kopec těsta je potřeba rozválet dokulata. Je vláčné a jemné. Namáčím malý dřevěný váleček do hladké mouky.

„Klidně přitlačte. Správně, od středu,“ říká pekařka s úsměvem.

Pak je potřeba udělat okraje. Stačí na to tři prsty namočené v mouce, kterými přitlačuji těsto k okraji. Vyvýšený kraj potíráme mašlovačkou namočenou ve vajíčku.

Na 240 gramů těsta 400 gramů náplně

A na řadě už jsou náplně. To je specialita tohoto koláče. Vrstva povidel a tvarohu je totiž vyšší než samotné těsto.

„Musíme dodržovat to, co nám schválila Evropská unie,“ vysvětluje Stoklasová. „Jinak by to pravý frgál nebyl,“ dodává.

Koláč musí mít v průměru 30 centimetrů, těsto váží 240 gramů a náplň 400 gramů.

Volím všechny náplně. Postupně tak na kulatém podkladu střídám po čtvrtkách tvaroh, povidla, mák a hruškovou náplň.

Je potřeba dávat pozor, aby se nedostala na okraj, protože by se mohl spálit.

„Ještě si to rozetřete více do rohů a doprostřed,“ upozorňuje mne pekařka.

Je vidět, že má detaily v oku a ví, že bez nich by frgál nevypadal tak, jak by měl. Zbývá posypat koláč drobenkou z másla, cukru a mouky.

Po necelých deseti minutách je hotovo. Čekáme asi půl hodiny, než se můj výtvor dostane na řadu a předchůdci mu uvolní troubu.

Tam mu stačí deset minut při teplotě kolem 200 stupňů. Ještě horký koláč polévá pekařka rozpuštěným máslem. Ve srubu voní další frgál.

Recept na valašské frgály

Kynuté těsto na 4 ks frgálů
Hladká mouka 500 g
Vejce 2 ks
Mléko 500 ml
Droždí 40 g
Mletý cukr 80 g
Sůl špetka
Olej 50 ml
Hera 125 g
Citronová kůra

Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí a směs zalejeme malým množstvím ohřátého mléka – necháme vzejít kvásek.
Mezitím do misky dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, heru (pokojovou teplotu), ohřáté mléko, vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky těsta rozválíme válečkem na frgály na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Dohotovení
Na každý frgál z 240 g těsta přidáme 400 g tvarohové, hruškové, makové nebo povidlové náplně (viz níže). Náplň stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu frgálu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potírame připraveným rozšlehaným vejcem.
Každý frgál sypeme drobenkou, kterou rozdělíme rovnoměrně na všechny frgály. Takto připravený frgál necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě asi při 200°C. Na dohotovení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr si rozehřejeme máslo, ke kterému po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum. Touto směsi hojně pokapeme povrch frgálu.

Tvarohová náplň na 4 frgály
Tvaroh 1 kg
Vejce (jen žloutky) 4 ks
Cukr mletý 240 g
Vanilkový cukr 140 g
Vanilkový puding 50 g
Rozinky 150 g
Rum 1 dl
Citrónová kůra
Muškátový květ špetka
Na ředění používáme smetanu.
Všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Povidlová náplň na 4 frgály
Povidla 1400 g
Rum 1dl
Vanilkový cukr 200 g
Strouhanka na zahuštění 50 g
Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.

Maková náplň na 4 frgály
Mák mletý 600 g
Povidla 80 g
Mléko 250 ml
Skořice 40 g
Vanilkový cukr 50 g
Máslo 80 g
Cukr krupice 180 g
Rum 1 dl
Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

Hrušková náplň na 4 frgály
Sušené hrušky 900 g
Cukr mletý 500 g
Rum 1 dl
Skořice 30 g
Badyán 30 g
Vanilkový cukr 50 g
Strouhanka na zahuštění 50 g
Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Zdroj: Resort Valachy

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační foto)
Ve Zlínském kraji ubývá vody, potoky vysychají. Déšť se nestačí vsáknout

Přestože místy vydatně zaprší, vody v řekách a potocích ve Zlínském kraji stále ubývá. Některé menší toky už jsou prakticky vyschlé a voda se tam drží jenom v...  celý článek

Rekonstrukce obchodního domu Prior ve Zlíně odstartovala.
VIDEO: Velká oprava Prioru ve Zlíně začala, vrátí mu baťovský vzhled

Jedna z architektonických dominant Zlína a památka na slavnou baťovskou éru se mění před očima. Obchodní dům Prior se za rok představí v téměř autentické...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Zlínský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.