"Skutečně jsme nenaměřili nic, co by vás mělo zneklidňovat," ujišťoval Bílek. Někteří obyvatelé z míst, která byla nejvíce zasažená kouřem a spadem po několikadenním požáru, totiž stále nevěří, že se nemusí bát o své zdraví.
Laboratoře, hygienici, hasiči i specializované firmy kontrolovaly v Chropyni širokou škálu vzorků. Kravské mléko, půdu, vzduch, vodu, vejce, zeleninu, králičí tuk i písek z pískovišť. A to i několik týdnů po požáru.
Žádný z nich však nepotvrdil významnou kontaminaci, která by ohrožovala zdraví lidí. (O posledním měření čtěte zde.) Působení škodlivin totiž podle odborníků nebylo dlouhodobé, aby se nějak projevilo.
"Se zahrádkami a domácím zvířectvem mohou lidé nakládat tak jako doposud. Normálně je možné pěstovat a konzumovat zeleninu," řekl Bílek. Podle něho spad po požáru na oblast působil krátce na to, aby se to projevilo na domácím zvířectvu.
Bílek pro ČTK uvedl, že výsledky vzorků odebraných v Chropyni jsou srovnatelné s těmi, které zdravotní ústav odebral před čtyřmi lety při rozsáhlém požáru pneumatik v Uherském Brodě. Ani zde se později po požáru neprokázalo žádné negativní působení.
Podnik Remiva začal v Chropyni hořet 8. dubna. Sedmdesáti jednotkám hasičů se ho podařilo uhasit po čtyřech dnech, avšak i poté se spáleniště několikrát rozhořelo. Nejrozsáhlejší požár ve Zlínském kraji vyhnal z domů na dva dny desítky obyvatel ze tří ulic. Škody se vyšplhají do desítek milionů korun a demoliční firma je bude uklízet několik týdnů. Týdny potrvá i vyšetřování příčin požáru.