Návštěvníci akce se seznámí s lidovými zvyky, ochutnají čerstvou šťávu z hroznů a poznají slovácký folklor. "Na akci vezeme tisíc kilogramů hroznů z novošlechtění a Muškátu moravského. Do Prahy vybereme ty nejkrásnější zdravé hrozny," řekl Zdeněk Habrovanský z vinařské šlechtitelské stanice Polešovice.
Čerstvá šťáva, vylisovaná prastarým způsobem ve vinařském lisu, nebude v hlavním městě k ochutnání poprvé. "V Praze představíme už třetí repliku vinařského lisu, na kterém předvedeme prastarý postup lisování hroznů," uvedl ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach s tím, že ani lidé na Slovácku o podobný zážitek nepřijdou.
"O týden později jej představíme také na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti," prozradil Mach.
Replika vinařského lisu vznikala rok
Vyrobit repliku starého a tunového vinařského lisu nebylo podle jejího tvůrce Petra Kleina z Dolního Němčí vůbec lehké. "Lis jsem vyráběl skoro rok a nejtěžší bylo nabrat k němu informace, protože každý lis je v podstatě originál. Těžké také bylo udělat lis, který se dá snadno rozmontovat," vysvětlil autor repliky.
Hradišťané přivezou na Pražský hrad i folklor. "Návštěvníci se setkají se souborem Hradišťánek nebo cimbálovými muzikami Sudovjan, Kunovjan a Cifra," upřesnil Mach.
O pražské vinobraní je podle pořadatelů u lidí obrovský zájem. "Loni přijelo 14 tisíc návštěvníků," potvrdil David Šebek z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky.