Oba výrobky navíc získaly i bronzovou medaili za své obaly. Vizovická společnost se přitom soutěže účastnila poprvé a její košer slivovice s fernetem byly jedinými českými zástupci v soutěži. Porota hodnotila anonymní vzorky.
"Schází se tu vybraná společnost lidí, kteří hledají jen to nejlepší. Navíc hodnotí respektovaní experti z místních restaurací, hotelů a barů," vysvětlil obchodní a marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek Miroslav Motyčka.
Košer slivovici Jelínek vyváží na americký trh už 80 let, švestky na první várku se sbíraly v roce 1933, za oceán zamířily o rok později. Na výrobu, včetně výběru nejkvalitnějších surovin, dohlíží pověřený rabín.
Mezi tamní židovskou komunitou si rychle našla oblibu a její výrobu nepřerušili ani po roce 1948.
Hořký bylinný likér Fernet Rudolf Jelínek se ve Spojených státech teprve zabydluje, firma ho vyvinula v roce 2010 a vyžádali si jej zástupci severoamerického trhu. Jinam ho v současné době firma nedodává.
"Prodej výrazně roste. Tento fernet se prodává v nejlepších barech v Los Angeles a San Franciscu," poznamenal místopředseda představenstva firmy Zdeněk Chromý.
Bylinný macerát pro výrobu fernetu se skládá z dvanácti druhů bylin. Polovina je tuzemského původu a druhá polovina pochází z exotických bylin a plodů celé planety.