Nový sládek se zatím zaučuje. V Pivovaru Uherský Brod tak pivo zatím vaří...

Nový sládek se zatím zaučuje. V Pivovaru Uherský Brod tak pivo zatím vaří ředitel Lukančo Trifončovski. | foto: Zdeněk Němec, ČTK

Pivovar Uherský Brod našel sládka a vaří i prapivo jako v osmém století

  • 4
Našli nového sládka, investovali miliony do nového chladicího systému a zvýšili prodej piva. Uherskobrodský pivovar má za sebou na události bohatý rok. Už brzy navíc začne v lahvích prodávat kouřové pivo připravované starodávnou technologií.

Když z firmy odešel před pár měsíci dlouholetý sládek Jaroslav Horehleď, nebyla to zrovna příjemná zpráva. A pivovar musel začít shánět náhradu.

"Hledali jsme člověka s praxí, který to zná a je z našich řad. Pivovar dobrého sládka potřebuje," konstatoval ředitel Lukančo Trifončovski.

Vaření piva si prozatím vzal do své kompetence. Už proto, že v pivovarech se pohybuje přes čtyřicet let a má řadu zkušeností i ze zahraničí.

Jméno Horehleďova nástupce je už ale v tuto chvíli jasné. "Zatím neprozradím jméno, ale už se zaučuje," ujistil ředitel.

Příprava podobná jako u whisky

Mezitím pivovar stihl uvařit nový druh svátečního kouřového piva, které si už za pár týdnů vůbec poprvé v republice mohou zákazníci koupit i v lahvích.

"Loni jsme s ním měli obrovský úspěch, ale byl jen čepovaný, proto ho letos dáváme i do lahví," upozornil obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Jde o zvláštní pivo, které se v Česku často nevyrábí. Jsou v něm čtyři druhy sladu, z nichž jeden se suší nad kouřem z dubového dřeva nebo rašeliny. Což je podobné jako u whisky.

"Říkám mu prapivo všech piv, protože právě takto se pivo dělalo na počátku vaření, tedy v osmém století," zdůraznil Trifončovski.

V kouřovém ležáku by měli znalci cítit karamelový slad, kávové zrno i kouř. Je tmavé, jemně hořké, má pět procent alkoholu a rovná se zhruba třináctistupňovému pivu.

Zájem roste o vídeňský ležák

Uherskobrodský pivovar ho loni vyrobil 250 hektolitrů, letos nabídku zvýšil o sto procent.

Do restaurací a hospod se specialita dostane před vánočními svátky, tedy v polovině prosince. V lahvích pak bude součástí dárkového balení, které bude k dostání hlavně v pivovarské prodejně v Uherském Brodě.

Tam si zájemci mohou pořídit i další značky brodského piva. Například jedenáctistupňový Patriot, který byl i letos mezi pivaři nejoblíbenější a tvořil více než polovinu brodské produkce. Zákazníkům stále víc chutná i desítka Perun, což je pětkrát chmelené pivo.

Největší vzestup ale zaznamenal speciální vídeňský ležák Kounic, kterého pivovar prodal v letošním roce o 60 procent více než loni.