Zatímco návštěvníci si pochutnávají na původně maďarské specialitě, kuchaři už mají za sebou několikadenní pernou dřinu.
„Začali jsme už v neděli dopoledne zásmažkami, v pondělí se dělaly cibulové základy, v úterý jsme krájeli zvěřinu a ve středu hovězí a vepřové maso,“ říká šéfkuchař Gulášfestu Petr Zahradníček.
On i jeho kolegové tráví nad rozžhavenými kovovými kotly plnými tmavě hnědé pochutiny dvanáct hodin denně. Snášet musejí nesnesitelné horko, které v kuchyni panuje.
Tip: Thajský kuřecí gulášDo cibulového základu vmícháme uzený vývar v prášku a následně přidáme orestované kuřecí maso. Vše zalijeme vývarem, přidáme thajskou omáčku, wok zeleninu, zahustíme zásmažkou a nakonec celý pokrm zjemníme smetanou. Zdroj: Petr Zahradníček, šéfkuchař |
„Na vaření se podílí 25 lidí. Pracujeme ve dvanáctihodinových směnách, denní i noční. V téměř neměnné partě se scházíme už více než deset let, takže jsme sehraní,“ pochvaluje si Zahradníček.
Loni se při třídenní akci snědlo jedenáct tisíc porcí a letos to zřejmě bude podobné. Ohromující je i objem surovin, které jsou k výrobě takového množství guláše zapotřebí.
„Cibule jsme nachystali 800 kilo, mouky bylo zapotřebí 350 kilo. Máme 800 kilo zvěřiny a tunu hovězího a vepřového masa. Další desítky kilogramů tvoří maso králičí nebo kuřecí,“ vypočítává šéfkuchař.
Celkem si mohou jedlíci letos pochutnat na 37 druzích gulášů, které jim kuchyně postupně servíruje.
„Poprvé nabízíme guláše z lamy a antilopy. Máme i vegetariánské speciality, fazolový a sójový guláš a také houbový s bramborem,“ odhaluje Zahradníček.
Největší zájem je mezi strávníky tradičně o hovězí guláš, ať už husarský, formanský nebo rančerský.
„Hodně jde i zvěřina, mezi kterou kraluje srnčí,“ doplňuje muž, který běžně vaří v jedné z valašskomeziříčských restaurací.
Podobně jsou na tom i jeho festivaloví spolupracovníci.
Program Gulášfestu 2014pátek sobota |
Gulášfest však nenabízí jen jídlo, ale i doprovodný program v podobě populární hudby. Největší tahák festivalu představuje páteční večerní vystoupení slovenské hudební stálice, kapely Iné Kafe. Zahraje i Fleret, Alkehol a Lake Malawi.
„Bohužel jsme museli zrušit koncert Michala Hrůzy, který leží s těžkým zraněním v ostravské nemocnici. Nyní tak za něj sháníme adekvátní náhradu,“ informoval jeden z pořadatelů akce Emil Nečas.
Organizátoři myslí také na rodiny s dětmi. Přichystali pro ně lunapark, nafukovací atrakce včetně skákacích hradů a řadu soutěží. V sobotu po obědě vypukne i Dětské odpoledne s žongléry a klauny. „Budou tu i koně,“ slibuje Nečas.
Součástí Gulášfestu jsou pak i tradiční soutěže. V pátek poměří zájemci síly v klání O největšího jedlíka guláše. Jeho účastníci soupeří o to, kdo z nich za pět minut sní nejvíce porcí guláše.
Sobotní program oživí soutěž O nejlepší valašskomeziříčský guláš. „Porota hodnotí vůni, chuť, barvu a konzistenci. Přihlásit se může úplně každý,“ uzavírá Nečas.