Šéfkuchař restaurace Lesního hotelu ve Zlíně Lukáš Sehnal s hovězími líčky na smetaně a špekovým knedlíkem. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Býček, sele i cibulové zelí. Ve Zlínském kraji začal festival jídla

  • 4
Čtyři restaurace ve Zlínském kraji nabízejí v těchto dnech mimořádný degustační zážitek. V rámci prestižního Grand Restaurant Festivalu totiž šéfkuchaři připravili výjimečné tříchodové menu z kvalitních regionálních surovin.

Do akce se dostanou jen restaurace vybrané do prestižního nezávislého seznamu Maurerův výběr odborníka Pavla Maurera.

Ve Zlínském kraji je to Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, Lanterna Spa hotel ve Velkých Karlovicích a restauraci Na Koupališti v Sazovicích. Milovníci dobrého jídla si v nich mohou zvolit jedno až tříchodové menu v ceně od 250 do 600 korun. A to až do 28. února.

V Lesním hotelu menu se svými kolegy připravuje sedmatřicetiletý Lukáš Sehnal.

Hovězí líčka si pamatuje od babičky

Za sebou má sedmnáctiletou praxi v zavedených pražských restauracích. Vařil i s Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou známými z pořadu Kluci v akci.

"V Praze jsem se naučil dělat pravé sushi nebo připravovat čerstvé ryby," připomněl. "To ve Zlíně tehdy vůbec nebylo, používaly se mražené polotovary," vysvětlil. Do Zlína se vrátil asi před rokem.

Lesní hotel ve Zlíně nabízí také srnčí hřbet v anglické slanině, restovanou...
Kuchař Lesního hotelu ve Zlíně Tomáš Flám s paštikou z kachních jater,...

Lesní hotel ve Zlíně nabízí po dobu festivalu také srnčí hřbet (vlevo) nebo paštiku z kachních jater.

Kdo si menu na tomto místě objedná, může se těšit třeba na hovězí líčka, paštiku z kachních jater, domácí chléb nebo srnčí hřbet.

"Hovězí líčka a špekový knedlík dělávala ještě moje babička," upozornil Sehnal. Právě tento chod totiž restaurace zařadila do jednoho z letošních témat festivalu - Ctíme tradiční recepty a zvyklosti.

Menu Grand Restaurant Festivalu ve Zlínském kraji

To jste ještě nejedli

  • Sušil, Bystřice pod Hostýnem: grilovaná králičí jatýrka marinovaná v portském, glazované hráškové lusky, tuřínové pyré
  • Na Koupališti, Sazovice: zimní králičí salát
  • Lanterna Spa hotel, Velké Karlovice: steak z mladého býčka pečený na lanýžovém oleji s přelivem z uzeného kravského sýra, pošírovanou červenou řepou ve slanině a bramborovou slámou
  • Lesní hotel, Zlín: srnčí hřbet v anglické slanině, restovaná kořenová zelenina, celerové pyré, vinná omáčka

Ctíme tradiční recepty a zvyklosti

  • Sušil, Bystřice pod Hostýnem: Konfitovaná husí prsíčka s tymiánem, cibulové zelí a restované noky s domácí slaninou
  • Na Koupališti, Sazovice: Selečí pečínka, kedlubnové zelí na špeku, krupicové noky, smažená cibulka
  • Lanterna Spa hotel, Velké Karlovice: Pomalu pečená jehněčí kýta provoněná kouřem s červenou cibulí, štávou ze sušených klouzků a pohankovým pyré
  • Lesní hotel, Zlín: Hovězí líčka na smetaně, špekový knedlík

Láska prochází žaludkem

  • Sušil, Bystřice pod Hostýnem: Pomerančový nákyp s gdoulovým sabayonem a kandovaným zázvorem
  • Na Koupališti, Sazovice: Grapefruitové carpaccio
  • Lanterna Spa hotel, Velké Karlovice: Pomalu pečený jelení hřbet podlévaný borůvkovou omáčkou se zapečenými brambory s kaštanovou nádivkou
  • Lesní hotel, Zlín: Paštika z kachních jater, brusinkové želé, domácí chléb

Více o festivalu na oficiálním webu.

Ctít musejí kuchaři z vybraných restaurací i kvalitu a vztah k regionu. I proto všechny čtyři podniky potvrzují, že suroviny běžně nakupují mezi farmáři, chovateli a pěstiteli ve Zlínském kraji.

"Třeba kdoule, což je ovoce, na které už se skoro zapomnělo a které používáme u jednoho z jídel, mi rostou na zahradě," prohlásil Čeněk Kuba, který vede restauraci Sušil v Bystřici pod Hostýnem.

K celému menu je i víno

Ta má za sebou už dva festivalové ročníky a teď vstoupila do třetího. Loni vařili v rámci festivalu celkem pro 140 hostů.

Těm, kteří se budou rozhodovat, kolik chodů ochutnat, radí provozovatel restaurace jediné: "Nejzajímavější je tříchodové menu, protože v něm vyzkoušíte všechny chutě včetně vína," upřesnil Kuba.

Bystřický podnik nabízí třeba cibulové zelí, husí prsíčka nebo pomerančový nákyp. V Sazovicích zase ochutnají hosté králičí salát nebo selečí pečínku.

Ochutnali na festivalu a jsou z nich věrní hosté

Kuchaři potvrzují, že příprava festivalového menu jim zabere více času než běžná jídla. Na druhou stranu jsou rádi, že dopředu ví, pro kolik lidí ho budou chystat.

První objednávky už restaurace začaly přijímat a čekají, že uvidí i hosty, kteří si mimořádnou příležitost nenechali ujít už loni.

"Lidé, kteří byli tehdy na festivalu, se stali našimi stálými hosty i během roku," potvrdil ředitel hotelových provozů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Přitom nejde jen o místní návštěvníky, ale i gurmány z Prahy, středních Čech nebo Slovenska.