Do akce se dostanou jen restaurace vybrané do prestižního nezávislého seznamu Maurerův výběr odborníka Pavla Maurera.
Ve Zlínském kraji je to Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, Lanterna Spa hotel ve Velkých Karlovicích a restauraci Na Koupališti v Sazovicích. Milovníci dobrého jídla si v nich mohou zvolit jedno až tříchodové menu v ceně od 250 do 600 korun. A to až do 28. února.
V Lesním hotelu menu se svými kolegy připravuje sedmatřicetiletý Lukáš Sehnal.
Hovězí líčka si pamatuje od babičky
Za sebou má sedmnáctiletou praxi v zavedených pražských restauracích. Vařil i s Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou známými z pořadu Kluci v akci.
"V Praze jsem se naučil dělat pravé sushi nebo připravovat čerstvé ryby," připomněl. "To ve Zlíně tehdy vůbec nebylo, používaly se mražené polotovary," vysvětlil. Do Zlína se vrátil asi před rokem.
Lesní hotel ve Zlíně nabízí po dobu festivalu také srnčí hřbet (vlevo) nebo paštiku z kachních jater.
Kdo si menu na tomto místě objedná, může se těšit třeba na hovězí líčka, paštiku z kachních jater, domácí chléb nebo srnčí hřbet.
"Hovězí líčka a špekový knedlík dělávala ještě moje babička," upozornil Sehnal. Právě tento chod totiž restaurace zařadila do jednoho z letošních témat festivalu - Ctíme tradiční recepty a zvyklosti.
Menu Grand Restaurant Festivalu ve Zlínském krajiTo jste ještě nejedli
Ctíme tradiční recepty a zvyklosti
Láska prochází žaludkem
Více o festivalu na oficiálním webu. |
Ctít musejí kuchaři z vybraných restaurací i kvalitu a vztah k regionu. I proto všechny čtyři podniky potvrzují, že suroviny běžně nakupují mezi farmáři, chovateli a pěstiteli ve Zlínském kraji.
"Třeba kdoule, což je ovoce, na které už se skoro zapomnělo a které používáme u jednoho z jídel, mi rostou na zahradě," prohlásil Čeněk Kuba, který vede restauraci Sušil v Bystřici pod Hostýnem.
K celému menu je i víno
Ta má za sebou už dva festivalové ročníky a teď vstoupila do třetího. Loni vařili v rámci festivalu celkem pro 140 hostů.
Těm, kteří se budou rozhodovat, kolik chodů ochutnat, radí provozovatel restaurace jediné: "Nejzajímavější je tříchodové menu, protože v něm vyzkoušíte všechny chutě včetně vína," upřesnil Kuba.
Bystřický podnik nabízí třeba cibulové zelí, husí prsíčka nebo pomerančový nákyp. V Sazovicích zase ochutnají hosté králičí salát nebo selečí pečínku.
Ochutnali na festivalu a jsou z nich věrní hosté
Kuchaři potvrzují, že příprava festivalového menu jim zabere více času než běžná jídla. Na druhou stranu jsou rádi, že dopředu ví, pro kolik lidí ho budou chystat.
První objednávky už restaurace začaly přijímat a čekají, že uvidí i hosty, kteří si mimořádnou příležitost nenechali ujít už loni.
"Lidé, kteří byli tehdy na festivalu, se stali našimi stálými hosty i během roku," potvrdil ředitel hotelových provozů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Přitom nejde jen o místní návštěvníky, ale i gurmány z Prahy, středních Čech nebo Slovenska.