Šéfkuchař restaurace Na Koupališti v Sazovicích Přemysl Kos připravuje jídlo

Šéfkuchař restaurace Na Koupališti v Sazovicích Přemysl Kos připravuje jídlo pro Grand Restaurant Festival. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Festival dobrého jídla vrcholí, do Zlínského kraje přilákal i turisty

  • 2
Prestižní Grand Restaurant Festival přitáhl do Zlínského kraje stovky lidí. Luxusní tříchodové menu ve vybraných podnicích ve Zlíně, Sazovicích, Bystřici pod Hostýnem nebo Velkých Karlovicích ochutnávají hosté z celé republiky. Festival potrvá ještě čtyři dny.

Kdo nezkusil, má poslední šanci. Prestižní gastronomický festival, do kterého se letos poprvé dostaly čtyři restaurace ve Zlínském kraji, trvá poslední čtyři dny. Končí 28. února.

Grand Restaurant Festival

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země.

Ze Zlínského kraje se zúčastnily Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Festival trvá do 28. února, cena menu je všude stejná: 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů.

Více informací a možnost rezervace místa najdete na www.grandrestaurantfestival.cz.

"Termíny ještě volné máme," ujistila ředitelka Lesního hotelu ve Zlíně Jana Mišová.

Grand Restaurant Festival pořádá Pavel Maurer, známý propagátor zdravého jídla, který razí jednoduché, ale důležité heslo: Nejezte blbě!

Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země, a to za podstatně příznivější ceny. Letošní novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Do výběru podniků, které se festivalu mohou zúčastnit, se proto nedostane jen tak někdo. Pro kuchaře a provozovatele jde o prestižní záležitost.

Loni se to ve Zlínském kraji podařilo jediné restauraci, tentokrát prošly přísným sítem čtyři. Do Bystřice pod Hostýnem, Sazovic, Velkých Karlovic i Zlína proto míří lidé z celé republiky.

"Jsem rád, že existují i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař," pochválil vybrané podniky Maurer.

V čem je jídlo jiné? Kvalita surovin i délka přípravy

A spokojení jsou i majitelé restaurací. "Jsme daleko od velkých měst, takže nás příjemně překvapilo, že jezdí noví hosté, a navíc se k nám vracejí i na další degustaci," zhodnotil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, do kterých patří i vybraná Lanterna ve Velkých Karlovicích (povídání s tamním šéfkuchařem čtěte zde).

Kuchaři tady, stejně jako jinde, chystají pokaždé tři chody. Například grilované kuřecí prsíčko se sušenými švestkami a domácími haluškami, zaječí roládku, koprovou omáčku, domácí uzená vepřová žebírka, srnčí pečínku načerno s macerovanými švestkami nebo domácí semifredo. Za tři chody zaplatí návštěvník 600 korun.

Předkrmem sazovického menu je zaječí roládka s kroupovým rizotem.
Hlavním festivalovým chodem v Sazovicích je tradiční koprová omáčka s hovězími
Koprovku v Sazovicích doplňuje pečená brambora, v níž je zapečené křepelčí

Část festivalového menu v restauraci Na Koupališti v Sazovicích.

Jídlo by se od běžného oběda mělo lišit kvalitou surovin i délkou přípravy. "Dohromady je to otázka čtyř pěti hodin," upřesnil kuchař Přemysl Kos z restaurace Na Koupališti v Sazovicích.

Do malé obce kousek od Zlína si cestu za festivalovým menu zatím našlo na šest desítek lidí. Většina z nich sem přijela z jiných krajů.

Ostatně podobné je to i ve všední den, kdy do této restaurace míří spíše lidé ze Zlína a okolí než místní obyvatelé.

Důvod je zřejmý. Restaurace nabízí jen pár jídel, mění je podle ročních období a vaří pořád stejní lidé. "Chci, aby tady zákazníci dostali to nejlepší. A je mi jedno, jestli je to dělník v montérkách, nebo ředitel v kvádru," prohlásil Kos.

Termíny na ochutnávku jsou stále volné, lákají restaurace

Mimořádný kulinářský zážitek láká také do Lesního hotelu ve Zlíně. Zatím tu menu ochutnalo 160 obyvatel z okolí nebo turistů.

"Někteří přijeli z větší dálky, takže se u nás i ubytovali," podotkla Mišová.

Odborníci doporučují využít posledních dnů a nabídku alespoň na jednom místě ochutnat. A raději hned všechny tři chody. Třeba návštěvníci ve Velkých Karlovicích si nejvíce chválili právě poslední chod.

Tedy jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy.

"Hostům chutnalo všechno, ale na toto jsme měli největší ohlasy," potvrdil šéfkuchař restaurace Vyhlídka a Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Na festivalovou ochutnávku je nutné se předem objednat a zarezervovat si čas i místo. Ve všech podnicích mají termíny ještě volné.