Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Festival dobrého jídla vrcholí, do Zlínského kraje přilákal i turisty

  13:54
Prestižní Grand Restaurant Festival přitáhl do Zlínského kraje stovky lidí. Luxusní tříchodové menu ve vybraných podnicích ve Zlíně, Sazovicích, Bystřici pod Hostýnem nebo Velkých Karlovicích ochutnávají hosté z celé republiky. Festival potrvá ještě čtyři dny.

Šéfkuchař restaurace Na Koupališti v Sazovicích Přemysl Kos připravuje jídlo pro Grand Restaurant Festival. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Kdo nezkusil, má poslední šanci. Prestižní gastronomický festival, do kterého se letos poprvé dostaly čtyři restaurace ve Zlínském kraji, trvá poslední čtyři dny. Končí 28. února.

Grand Restaurant Festival

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země.

Ze Zlínského kraje se zúčastnily Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Festival trvá do 28. února, cena menu je všude stejná: 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů.

Více informací a možnost rezervace místa najdete na www.grandrestaurantfestival.cz.

"Termíny ještě volné máme," ujistila ředitelka Lesního hotelu ve Zlíně Jana Mišová.

Grand Restaurant Festival pořádá Pavel Maurer, známý propagátor zdravého jídla, který razí jednoduché, ale důležité heslo: Nejezte blbě!

Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země, a to za podstatně příznivější ceny. Letošní novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Do výběru podniků, které se festivalu mohou zúčastnit, se proto nedostane jen tak někdo. Pro kuchaře a provozovatele jde o prestižní záležitost.

Loni se to ve Zlínském kraji podařilo jediné restauraci, tentokrát prošly přísným sítem čtyři. Do Bystřice pod Hostýnem, Sazovic, Velkých Karlovic i Zlína proto míří lidé z celé republiky.

"Jsem rád, že existují i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař," pochválil vybrané podniky Maurer.

V čem je jídlo jiné? Kvalita surovin i délka přípravy

A spokojení jsou i majitelé restaurací. "Jsme daleko od velkých měst, takže nás příjemně překvapilo, že jezdí noví hosté, a navíc se k nám vracejí i na další degustaci," zhodnotil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, do kterých patří i vybraná Lanterna ve Velkých Karlovicích (povídání s tamním šéfkuchařem čtěte zde).

Kuchaři tady, stejně jako jinde, chystají pokaždé tři chody. Například grilované kuřecí prsíčko se sušenými švestkami a domácími haluškami, zaječí roládku, koprovou omáčku, domácí uzená vepřová žebírka, srnčí pečínku načerno s macerovanými švestkami nebo domácí semifredo. Za tři chody zaplatí návštěvník 600 korun.

Předkrmem sazovického menu je zaječí roládka s kroupovým rizotem.
Hlavním festivalovým chodem v Sazovicích je tradiční koprová omáčka s hovězími
Koprovku v Sazovicích doplňuje pečená brambora, v níž je zapečené křepelčí

Část festivalového menu v restauraci Na Koupališti v Sazovicích.

Jídlo by se od běžného oběda mělo lišit kvalitou surovin i délkou přípravy. "Dohromady je to otázka čtyř pěti hodin," upřesnil kuchař Přemysl Kos z restaurace Na Koupališti v Sazovicích.

Do malé obce kousek od Zlína si cestu za festivalovým menu zatím našlo na šest desítek lidí. Většina z nich sem přijela z jiných krajů.

Ostatně podobné je to i ve všední den, kdy do této restaurace míří spíše lidé ze Zlína a okolí než místní obyvatelé.

Důvod je zřejmý. Restaurace nabízí jen pár jídel, mění je podle ročních období a vaří pořád stejní lidé. "Chci, aby tady zákazníci dostali to nejlepší. A je mi jedno, jestli je to dělník v montérkách, nebo ředitel v kvádru," prohlásil Kos.

Termíny na ochutnávku jsou stále volné, lákají restaurace

Mimořádný kulinářský zážitek láká také do Lesního hotelu ve Zlíně. Zatím tu menu ochutnalo 160 obyvatel z okolí nebo turistů.

"Někteří přijeli z větší dálky, takže se u nás i ubytovali," podotkla Mišová.

Odborníci doporučují využít posledních dnů a nabídku alespoň na jednom místě ochutnat. A raději hned všechny tři chody. Třeba návštěvníci ve Velkých Karlovicích si nejvíce chválili právě poslední chod.

Tedy jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy.

"Hostům chutnalo všechno, ale na toto jsme měli největší ohlasy," potvrdil šéfkuchař restaurace Vyhlídka a Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Na festivalovou ochutnávku je nutné se předem objednat a zarezervovat si čas i místo. Ve všech podnicích mají termíny ještě volné.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Přemnožené nutrie ve Zlíně děsí místní lidi, jedna stáhla pod vodu psa

26. dubna 2024  10:37

Vypadají jako neškodná roztomilá zvířata, lidem žijícím v Bartošově čtvrti ve Zlíně však působí...

Místo plánované nemocnice může v Malenovicích vyrůst nová čtvrť či sportoviště

26. dubna 2024  6:34

Zlínský kraj má plány, jak využít pozemky ve zlínské části Malenovice, kde chtělo minulé vedení...

Policie prověřuje zlínského zastupitele za SPD kvůli tajně pořízené nahrávce

25. dubna 2024  18:31

Zlínský opoziční zastupitel Pavel Sekula (SPD) je i předsedou Bytového družstva Podlesí a právě na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...