Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chutné Valašsko. Festival nabízí kozí zmrzlinu i michelinské mistry

  18:05aktualizováno  18:05
K začátku podzimu už tradičně patří Karlovský gastrofestival, na který si i letos našly cestu tisíce lidí. V údolí Léskové ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku na ně čeká po oba víkendové dny celá řada kulinářských zážitků.

Gastrofestival ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku přilákal tisíce návštěvníků (1. října 2016). | foto: Jan Salač, MAFRAMF DNES

V sobotu mohli návštěvníci ochutnat například více než dvě desítky uzenin, které domácí výrobci i profesionálové přihlásili do soutěže o nejlepší valašskou klobásu.

„Shodli jsme se, že kvalita klobás se každý rok zvyšuje. Třeba předloni bylo hodně z nich přesolených,“ podotkl jeden z porotců soutěže Lubor Gášek.

Fotogalerie

Ani letos nechybí na akci také frgálová manufaktura. Lidé si u sjezdovky Razula mohou pod dohledem instruktorek vyrobit vlastní ovocný koláč. Mezi mnohými dalšími si to vyzkoušela i Pavla Balšánová s rodinou.

„Udělali jsme frgál s hruškovou a povidlovou náplní a s tvarohovou ozdobou. Zabralo nám to jen deset minut, vše je tady připravené. Doma jsem frgál ještě nepekla, ale plánuju to zkusit,“ uvedla.

Kromě regionálních pokrmů jsou v nabídce také speciality mezinárodní kuchyně. Restaurace a stánky nabízejí dokonce krevety, šneky nebo kozí zmrzlinu.

„Nejvíce se ale těším na knedlíky s uzeným masem a se zelím. Ty si musím dát určitě,“ usmíval se v sobotu před obědem Peter Pivko, který i spolu s rodinou dorazil na gastrofestival ze slovenského Makova.

Gurmety vozí vláčky i koňské povozy

K přepravě mezi jednotlivými stanovišti akce v několik kilometrů dlouhém údolí mohou lidé využít historických autobusů, turistických vláčků, koňských povozů nebo koloběžek. Připraveny jsou i atrakce pro děti.

Vrchol sobotního programu představuje michelinská galavečeře s šéfkuchařem budapešťské restaurace Borkonyha Ákosem Sárközim. Ten ve Spa hotelu Lanterna připraví i nedělní obědové menu.

V neděli odpoledne je u sjezdovky Razula na programu kuchařská show dalšího držitele michelinské hvězdy Radka Kašpárka z pražské restaurace Field. Pokračuje i frgálová manufaktura, mezi 14. a 17. hodinou se uskuteční také soutěž o nejlepší valašský frgál.

Gastrofestival v roce 2015:





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.