Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.

Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Gastrofestival nabídl kulinářské speciality Valašska i nejlepší frgály

  • 0
Velké Karlovice hostí největší gastrofestival ve Zlínském kraji. Návštěvníkům slibuje kulinářské zážitky. Nejatraktivnější program zažili lidé o víkendu, kdy pro gurmány vařil speciality populární kuchař z pořadu S Italem v kuchyni Emanuel Ridi. Nechyběla soutěž tradičních valašských frgálů.

Gastrofestival sice odstartoval už na konci týdne, mimořádná menu budou ale místní hotely podávat až do 18. listopadu. Program přehlídky je nabitý gurmánskými lahůdkami, koštem valašských specialit včetně slivovice.

Víkend nabídl Gastro tour, při které mohli lidé navštívit jednotlivé hotely a restaurace. Hosty mezi nimi rozvážet Jelínkův expres - vláček, který zajistil kyvadlovou dopravu mezi zařízeními.

Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.

Každé pak nabídlo zvláštní program. "U hotelu Horal byl jarmark s ukázkami tradičních valašských řemesel. Lidé mohli ochutnat italský parmazán nebo valašské speciality jako frgál nebo ovčí sýr. U hotelu Galik zase byla ochutnávka typických karlovských specialit, podávaly se třeba podlesníky, to jsou bramborové placky na zelném listu," popsal Michal Vala, jeden z organizátorů akce.

Ryby od Itala, pak frgály od místních

Sobotu ukončila galavečeře s Emanuelem v hotelu Lanterna. "Ital v kuchyni" vařil rybí menu o pěti chodech. "Emanuel pochází z ostrova Elba, kde měli jeho rodiče restauraci. Tam se učil vařit. Byla to restaurace specializovaná na gastronomii z čerstvých ryb. Má tuhle kuchyni rád a je mu vlastní," vysvětlil Vala.

Neděle patřila soutěži o nejlepší valašský frgál. Přehlídka koláčů z rukou pekařů a pekařek se uskutečnila v hotelu Lanterna. Koláče nejprve ochutnala komise, pak dostali možnost frgály ochutnat i návštěvníci.

Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.

V neděli večer vařil opět Emanuel. Tentokrát bylo na programu menu z červeného masa a zvěřiny. Na návštěvníky čekalo pět chodů a vybraná vína.

Ve Velkých Karlovicích pořádají gastrofestival podruhé. Tentokrát je ale daleko rozsáhlejší a navíc má italský punc díky slavném Emanuelovi.

"Chceme, aby se stal pravidelnou kulinářskou akcí, která získá věhlas. Valašsko má svou tradici i kuchyni, máme co nabídnout," uzavřel Vala.