náhledy
Tlačenka, jitrnice, škvarky a snad i játrová paštika. To vše připravili v kuchyních Střední integrované školy – COP ve Valašském Meziříčí studenti z oboru řezník-uzenář při zabijačce, jež byla součástí dvoudenní soutěžní přehlídky odborných dovedností studentů. Je to jedna z nejprestižnějších akcí v zemi.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Anna Zrníková je jednou ze dvou dívek v soutěži. Neodradilo ji ani to, že jde o fyzicky dost náročný obor. „Určitě u něj chci zůstat, spíš ale ve zpracování masa, bourání mě tolik neláká,“ uvažovala.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Dvoučlenných soutěžních týmů se v letošním 11. ročníku sešlo osm z celé republiky.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Krátce po poledni se dvojice rozdělily a v prostorách cvičných kuchyní ve škole začala vonět smažená cibule a vařené maso.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
„Trému nemám, je to jako na praxi,“ usmíval se Antonín Hájek z Ústí nad Labem a přihazoval na misku váhy další kousky vařeného masa.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Hájek studuje první ročník a na soutěži sbírá cenné zkušenosti. Nejvážnější okamžik prý nastává při dochucování.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Tlačenka a jitrnice jsou dané, třetí výrobek záleží na studentech. „Dopředu ho prozradit nemuseli, jen si objednali potřebné suroviny,“ vysvětlila vedoucí učitelka odborné praxe Dagmar Zetková.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Z objednaných surovin se dá vyčíst, že vsází na jistotu - ostatně u každého stanoviště leží několik palic česneku a po prvních hodinách vaření už školou voní i majoránka.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Do večera musí být hotovo a ochutnávat se bude až dnes. Výrobky hodnotí odborná komise, studenti zatím absolvují takzvanou senzoriku, kdy se zavázanýma očima musí jen chutí a čichem rozpoznat, jaké koření obsahují jednotlivé vzorky masných výrobků.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Kromě výroby se studenti učí svou práci i prodat, proto dnes aranžují vlastní stůl a chystají degustační porce.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
„Fotky každého soutěžního stanoviště se objeví na Facebooku školy a veřejnost bude hlasovat o nejlepší z nich,“ prozradila Zetková.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Obor řezník-uzenář je možné studovat jen na několika málo školách v zemi a přímo ve Zlínském kraji je jediná.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Škola ve Valašském Meziříčí obor udržuje otevřený navzdory tomu, že studentů přichází jen málo.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
„Je to obor, o který je obrovský zájem na trhu práce, jenomže ne mezi studenty,“ potvrdil ředitel školy Petr Pavlůsek.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Ve škole nedávno studentům zrekonstruovali cvičné kuchyně.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Jsou nyní vybaveny indukčními plotnami či konvektomaty - což ještě není úplně běžné ani na profesionálních pracovištích.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Po absolventech se shánějí velké masokombináty i rodinná řeznictví, najít uplatnění ve Zlínském kraji i kdekoliv jinde není problém, zájem má i zahraničí.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA