náhledy
Na gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích se uskutečnila soutěž o nejlepší valašský frgál. O vítězství se letos ucházela necelá stovka "vzorků".
Autor: Dalibor Glück, MAFRA
"Správný frgál by měl mít větší vrstvu náplně než těsta,“ upozornil Ladislav Frgal, který byl předsedou poroty i díky svému příjmení.
Autor: Dalibor Glück, MAFRA
V pětičlenné porotě usedla i reportérka ČRo Brno Blanka Kovandová. Z fotografie je zřejmé, že dobrý frgál nelze posuzovat jen podle chuti.
Autor: Dalibor Glück, MAFRA
Soutěž o nejlepší frgál má v Karlovicích mnohaletou tradici. Mimo soutěžní frgály, které podléhají přísným kritériím, návštěvníci hodnotili frgály v kategorii kuriozit.
Autor: Dalibor Glück, MAFRA
Ty vynikaly pestrými tvary, různými velikostmi i originálními vzory. Tento například strčil ostatní do kapsy svým barevným provedením.
Autor: Dalibor Glück, MAFRA
Letošní novinkou byla frgálová manufaktura. Spolu s pekařkami si návštěvníci mohli zkusit vyrobit svůj frgál.
Autor: Dalibor Glück, MAFRA
Návštěvníci se na výrobní pravidla ohlížet nemuseli a klidně použili i více druhů náplně. "Já mám frgály hodně ráda. Známí z Rožnova nám je vždycky vozí," chválila si Monika Pavlíková (na snímku), která si na frgál nakreslila svůj monogram.
Autor: Dalibor Glück, MAFRA
Nejprve bylo potřeba těsto rozválet tradičním dřevěným válečkem, aby se rovnoměrně propeklo. Potom přišlo na řadu roztírání náplně a těžké rozhodování: mák, povidla, nebo tvaroh? Výrobu tradičního valašského pečiva si vyzkoušela i malá Pavlínka.
Autor: Dalibor Glück, MAFRA