Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nový luhačovický festival jídla nabídne špičkové pokrmy i brouky

  12:01aktualizováno  12:01
Kulinářské speciality z hmyzu, křenové fazolky podávané na lístku dubáčku nebo třeba dýňové cappuccino s restovanými tykvovými semínky? To všechno připraví šéfkuchaři pěti velkých luhačovických hotelů pro Food Festival Resortu Luhačovice, který se uskuteční v sobotu.

V Luhačovicích se budou v sobotu podávat vybraná jídla. | foto: Resort Luhačovice

Festival jídla zaplní areál minigolfu v Jurkovičově aleji. Ambice mají pořadatelé veliké, chtějí založit novou tradici.

"Akce spojené s jídlem jsou velmi oblíbené a Luhačovice něco takového potřebovaly už dávno," řekl jeden z pořadatelů a marketingový ředitel hotelu Augustiniánský dům Roman Taťák. "Naprostá většina akcí, které tady dosud byly, se týkala kultury. Chtěli jsme udělat i něco jiného."

Proto pět hotelů spojených do Resortu Luhačovice připravilo festival jídla. Každý ze šéfkuchařů měl přitom volnou ruku, uvaří to, o čem si myslí, že nejvíc zaujme.

V kuchyni hotelu Vega vsadili mimo jiné i na stále oblíbenější pojídání hmyzu. "Nečekám, že si člověk dá místo řízku deset deka kobylek, ale za ochutnání to stojí," vysvětlil šéfkuchař Vegy Martin Žočka.

Sám hmyz ochutnal a tvrdí, že je to potravina budoucnosti. "Nemůžu říct, že bych to vyhledával, a přiznávám, že jsem musel překonat odpor, ale skutečně to nechutná špatně," ujistil.

Kdo vyhraje souboj restaurací?

Festival nebude jen přehlídkou jídel, ale i hodně vyostřeným závodem šéfkuchařů. O tom, který z nich si odnese titul Nejlepší hotelová restaurace Resortu Luhačovice pro tento rok, rozhodnou sami návštěvníci svými hlasovacími lístky.

Mezi soutěžními specialitami tak pro jistotu bude i téměř klasická valašská kuchyně, třeba halušky se zakysanou smetanou a teplým lesním ovocem nebo pečené selátko se zelníky.

Luhačovice jsou proslulé jako lázeňské město, organizátoři festivalu ho však chtějí ukázat i jinak.

"Je to plnohodnotná turistická oblast, nabízí unikátní přírodu v okolí a zároveň veškeré zázemí ubytovací a stravovací," řekl Taťák.

Kromě jídla připravili i doprovodný program, ve kterém se budou ochutnávat výrobky firem z regionu nebo se zájemci naučí, jak připravit nejlepší ústřice.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

náměstí Míru Zlín
Vedení Zlína si neví rady s náměstím Míru, vrátí se k soutěži pro architekty

Náměstí Míru ve Zlíně postrádá eleganci a důstojnost centrálního prostoru krajského města, a mělo by se důkladně zmodernizovat. O tom se mluví řadu let, nyní...  celý článek

Myslivci budou divočáky v zamořené zóně u Zlína chytat do speciálních klecí.
VIDEO: Myslivci začínají chytat divočáky v zamořeném Zlínsku do klecí

Osm odchytových klecí by mělo v nejbližších dnech začít fungovat v části Zlínska, kde se šíří nákaza africkým morem prasat. Myslivci budou dění u důmyslných...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Zlínský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.