Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Festival pro gurmány nabídne soutěž o nejlepší frgál. Čeká se i Pohlreich

  • 0
Hospodyňky na Valašsku by měly oprášit recepty. Ve Velkých Karlovicích totiž chystají soutěž o nejlepší frgál. Listopadová akce je součástí několikadenního gastrofestivalu, který nabídne také ochutnávku místních specialit, košt vína a slivovice.

Soutěž už dvakrát za sebou vyhrála Anna Šauerová z Karolinky. Loni uspěla s ořechovým koláčem, také letos má vysoké ambice.

"Udělat frgál je dost složité a náročné. Těsto několikrát projde rukama. Nejdřív musí vykynout, pak se udělá bochánek, který se vyválí. Dělám frgály meruňkové, borůvkové nebo z jablek. Záleží na tom, co máme doma a co má rodina ráda," popisuje 55letá pekařka, která nabízí nejrůznější druhy frgálů.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Pekaři a pekařky se mohou přihlásit prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky.

"Některé účastníky jsme oslovili sami, ale soutěž je otevřená široké veřejnosti. Zúčastnit se může každý, kdo má chuť a zájem," uvedl jeden z organizátorů gastrofestivalu Michal Vala.

Každý ze soutěžících musí přinést svůj vlastní vzorek. "Vítěz pak napeče další koláče, které budeme servírovat na slavnostní galavečeři," naznačil Vala.

Menu: speciality krajové kuchyně

Gastrofestival odstartuje 10. listopadu a potrvá osm dní. Kromě soutěže o nejlepší frgál nabídne ochutnávky mladého Svatomartinského vína nebo košt slivovice. Místní hospody a restaurace připraví speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu. Gurmáni se mají na co těšit.

"Podávat se bude kaštanová polévka nebo trnky naložené ve slivovici a obalené ve slanině, bramborák na zelném listu. Samozřejmě nabízíme i tradiční jídla, jako jsou halušky," slibuje Vala.

Zdeněk PohlreichDalším lákadlem pro návštěvníky festivalu by měla být i účast populárního českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ve Velkých Karlovicích by měl předvést své kuchařské umění. "V tuto chvíli nedokážu jeho účast na sto procent potvrdit. Byli jsme s ním domluveni, ale teď nastal problém s termínem. Věříme ale, že všechno dobře dopadne a pan Pohlreich přijede," poznamenal Vala.

"Jsme pyšní na to, že umíme vařit z čerstvých tradičních surovin. Doufám, že to Zdeněk Pohlreich ocení, protože on je tím, který tento trend podporuje," vysvětlil Vala. "Chceme propagovat valašskou tradiční kuchyni a festival představuje ideální příležitost," dodal.