Soutěž už dvakrát za sebou vyhrála Anna Šauerová z Karolinky. Loni uspěla s ořechovým koláčem, také letos má vysoké ambice.
"Udělat frgál je dost složité a náročné. Těsto několikrát projde rukama. Nejdřív musí vykynout, pak se udělá bochánek, který se vyválí. Dělám frgály meruňkové, borůvkové nebo z jablek. Záleží na tom, co máme doma a co má rodina ráda," popisuje 55letá pekařka, která nabízí nejrůznější druhy frgálů.
V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Pekaři a pekařky se mohou přihlásit prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky.
"Některé účastníky jsme oslovili sami, ale soutěž je otevřená široké veřejnosti. Zúčastnit se může každý, kdo má chuť a zájem," uvedl jeden z organizátorů gastrofestivalu Michal Vala.
Každý ze soutěžících musí přinést svůj vlastní vzorek. "Vítěz pak napeče další koláče, které budeme servírovat na slavnostní galavečeři," naznačil Vala.
Menu: speciality krajové kuchyně
Gastrofestival odstartuje 10. listopadu a potrvá osm dní. Kromě soutěže o nejlepší frgál nabídne ochutnávky mladého Svatomartinského vína nebo košt slivovice. Místní hospody a restaurace připraví speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu. Gurmáni se mají na co těšit.
"Podávat se bude kaštanová polévka nebo trnky naložené ve slivovici a obalené ve slanině, bramborák na zelném listu. Samozřejmě nabízíme i tradiční jídla, jako jsou halušky," slibuje Vala.
Dalším lákadlem pro návštěvníky festivalu by měla být i účast populárního českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ve Velkých Karlovicích by měl předvést své kuchařské umění. "V tuto chvíli nedokážu jeho účast na sto procent potvrdit. Byli jsme s ním domluveni, ale teď nastal problém s termínem. Věříme ale, že všechno dobře dopadne a pan Pohlreich přijede," poznamenal Vala.
"Jsme pyšní na to, že umíme vařit z čerstvých tradičních surovin. Doufám, že to Zdeněk Pohlreich ocení, protože on je tím, který tento trend podporuje," vysvětlil Vala. "Chceme propagovat valašskou tradiční kuchyni a festival představuje ideální příležitost," dodal.