Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Festival pro gurmány nabídne soutěž o nejlepší frgál. Čeká se i Pohlreich

  9:35aktualizováno  9:35
Hospodyňky na Valašsku by měly oprášit recepty. Ve Velkých Karlovicích totiž chystají soutěž o nejlepší frgál. Listopadová akce je součástí několikadenního gastrofestivalu, který nabídne také ochutnávku místních specialit, košt vína a slivovice.

Ilustrační foto. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Soutěž už dvakrát za sebou vyhrála Anna Šauerová z Karolinky. Loni uspěla s ořechovým koláčem, také letos má vysoké ambice.

"Udělat frgál je dost složité a náročné. Těsto několikrát projde rukama. Nejdřív musí vykynout, pak se udělá bochánek, který se vyválí. Dělám frgály meruňkové, borůvkové nebo z jablek. Záleží na tom, co máme doma a co má rodina ráda," popisuje 55letá pekařka, která nabízí nejrůznější druhy frgálů.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Pekaři a pekařky se mohou přihlásit prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky.

"Některé účastníky jsme oslovili sami, ale soutěž je otevřená široké veřejnosti. Zúčastnit se může každý, kdo má chuť a zájem," uvedl jeden z organizátorů gastrofestivalu Michal Vala.

Každý ze soutěžících musí přinést svůj vlastní vzorek. "Vítěz pak napeče další koláče, které budeme servírovat na slavnostní galavečeři," naznačil Vala.

Menu: speciality krajové kuchyně

Gastrofestival odstartuje 10. listopadu a potrvá osm dní. Kromě soutěže o nejlepší frgál nabídne ochutnávky mladého Svatomartinského vína nebo košt slivovice. Místní hospody a restaurace připraví speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu. Gurmáni se mají na co těšit.

"Podávat se bude kaštanová polévka nebo trnky naložené ve slivovici a obalené ve slanině, bramborák na zelném listu. Samozřejmě nabízíme i tradiční jídla, jako jsou halušky," slibuje Vala.

Zdeněk PohlreichDalším lákadlem pro návštěvníky festivalu by měla být i účast populárního českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ve Velkých Karlovicích by měl předvést své kuchařské umění. "V tuto chvíli nedokážu jeho účast na sto procent potvrdit. Byli jsme s ním domluveni, ale teď nastal problém s termínem. Věříme ale, že všechno dobře dopadne a pan Pohlreich přijede," poznamenal Vala.

"Jsme pyšní na to, že umíme vařit z čerstvých tradičních surovin. Doufám, že to Zdeněk Pohlreich ocení, protože on je tím, který tento trend podporuje," vysvětlil Vala. "Chceme propagovat valašskou tradiční kuchyni a festival představuje ideální příležitost," dodal.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ukázka toho, co vidí člověk v psychobudce
VIDEO: Schizofrenikem na zkoušku: V hlavě mám zmatek, vše je rozostřené

Unikátní zařízení, které simuluje, jak vnímá člověk se schizofrenií, je nyní volně přístupné ve Zlíně. „Psychobudku vyvinuli na 1. lékařské fakultě Univerzity...  celý článek

Koupaliště v Újezdě u Valašských Klobouk.
Vandal nalil barvy a motorový olej do bazénu, obec už ho letos neotevře

Za vodními radovánkami tam jezdili lidé z celého Vizovicka. Na oblíbeném koupališti v Újezdě už si ovšem letos nezaplavou. Obec nečekaně ukončila jeho provoz...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Zlínský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.