Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slovácká farmářka chce na veletrhu v Norimberku zaujmout křížalami

  9:52aktualizováno  9:52
Sušené ovoce z Bílých Karpat má premiéru na mezinárodním veletrhu BioFach 2013 v Norimberku, který začal ve středu a potrvá do víkendu. Křížaly tam vezli z Nonnetit - farmy U Macků ve Starém Hrozenkově.

Na veletrh do Norimberku vezli sušené křížaly z farmy ve Starém Hrozenkově. (Ilustrační snímek)

Spolu s nimi předvádí své výrobky a výpěstky v biokvalitě další asi čtyřicítka farmářů sdružených ve Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Sušené ovoce má největší odbyt právě od zimy do jara. "Záruční doba je zhruba rok, takže v únoru je i poměrně čerstvé," řekla farmářka Eva Macková.

Do ekologického zemědělství - pěstování ovoce a jeho sušení - se pustila před pěti lety. Na farmě ve Starém Hrozenkově má sad s asi osmdesáti druhy původních odrůd jabloní a hrušní. "Každý rok ale tolik druhů nemáme. Stromy už jsou to staré a některé roky si potřebují odpočinout a nerodí," vysvětlila farmářka.

Na výrobu křížal farma před třemi lety pořídila sušičku. "Je vyrobená podle jiné, která slouží už několik staletí v Hostětíně," řekla Macková a vysvětlila, že roubená místnost o rozměrech tři krát sedm metrů je ze dřeva a kamna, která vytvářejí horký vzduch k sušení, jsou také na dřevo.

Podnikání je to podle farmářky stále hodně pracné. "Lidé si právě proto suší spíš ovoce jen pro vlastní potřebu," podotýká.

Zjara se pečuje o stromy, když plody dozrají, je třeba je přebrat, očistit a nakrájet. "Pak se roztopí sušička a běží bez přestávky čtyři až pět měsíců. Večer se musí přiložit, v noci zkontrolovat a ráno vyprázdnit," popsala svou práci farmářka.

Na sušení jsou nejlepší jablka, nejpracnější jsou sušené třešně a meruňky. "Třešně se rychle kazí. Musí se vystihnout správná chvíle a jako meruňky je musíte pečlivě přebírat, než je do sušičky uložíte," vysvětlila farmářka. Biozemědělci postupně zkoušejí sušit další plody. Loni přidali černý rybíz a rajčata.

Zlínský kraj zastupuje na veletrhu ještě výrobce jehněčích a hovězích biouzenin Bohumil Kusák z Ostrožské Nové Vsi. Na rozdíl od jeho klobás si však hrozenkovské sušené ovoce od Macků odbude v Německu premiéru.

Jaká bude odezva, na to jsou farmáři hodně zvědaví. "To, že se veletrh koná zrovna v únoru, není moc příznivé pro ty, kdo nabízejí kozí mléko nebo maso. Kozy příliš nedojí a mláďata na porážku také ještě nejsou," vysvětlila manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Nesrstová.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační foto)
Ve Zlínském kraji ubývá vody, potoky vysychají. Déšť se nestačí vsáknout

Přestože místy vydatně zaprší, vody v řekách a potocích ve Zlínském kraji stále ubývá. Některé menší toky už jsou prakticky vyschlé a voda se tam drží jenom v...  celý článek

Zřícenina hradu Lukov.
Máme otevřeno, hlásí hrad Lukov. Kvůli moru divočáků mu ubylo návštěvníků

V polovině srpna mají v pokladně hradu Lukov na Zlínsku jen polovinu peněz ze vstupného než obvykle. O tom, co stojí za náhlým odlivem návštěvníků, mají jasno...  celý článek

Kapela Elán se představí jako hlavní hvězda Vizovického Trnkobraní v sobotu 19....
Ve Vizovicích oslaví 50 let Trnkobraní i Elán, dorazí také americký jedlík

Už po padesáté hostí Vizovice festival Trnkobraní. Během pátku a soboty se na dvou scénách představí přes 20 interpretů, mezi nimi kapely Elán, Tři sestry nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.