Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Do Karlovic míří kulinářská hvězda, „michelinský“ šéfkuchař Gavagna

  12:55aktualizováno  12:55
Velké Karlovice se chystají na gurmánský svátek, ve třech místních hotelech se uskuteční Karlovský gastrofestival. A organizátoři se už s předstihem vytasili s prvním trumfem - na festival totiž jako hlavní kulinářská hvězda přijede Ital s Michelinskou hvězdou Alessandro Gavagna. Do Česka dorazí vůbec poprvé.

Držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida v Itálii, Alessandro Gavagna | foto: Sognatori del gusto

Karlovský gastrofestival se bude konat od 4. listopadu v hotelech Lanterna, Horal a Galík.

"Je to skvělá příležitost poznat z České republiky aspoň kousíček, určitě pak budu mít velkou chuť se vrátit. Velké Karlovice mě lákají a se ženou už plánujeme, že se k vám vrátíme někdy v budoucnu na dovolenou bez vaření," těší se Gavagna.

Galavečeře v hotelu Horal 5.listopadu

Na prestižní večeři bude věhlasný kuchař servírovat tradiční furlánský bramborový koláč nebo sorbet připravený z domácího octa vlastní výroby. Hlavním chodem bude pokrm z jeleního masa a pstruha s pistáciemi, vše v rafinované úpravě a s osobitým zdobením, což je doménou šéfkuchaře. K jídlům bude servírovat krajové italské víno.

V Česku se dnes Michelinskou hvězdou honosí jediná restaurace. "Michelinská hvězda je všeobecně vnímána jako nejprestižnější uznání kvality restaurace a hlavně jejího šéfkuchaře. Každý o ní sní," upozorňuje ředitel hotelových provozů turistického resortu Valachy, který festival pořádá, Tomáš Blabla.

"V kraji je to pro gurmány vůbec první příležitost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař," doplnil ředitel.

Nejraději používá divoké bylinky

Gavagna miloval kuchyni už od dětství, teď se dostal na výsluní světové gastronomie. "Ocenění, které jsem získal, si velmi vážím. Není nic, co by mě bavilo tak jako gastronomie. Základní jídla mé kuchyně jsou typická pro oblast, ve které žiji," uvedl Gavagna.

Důraz klade na tradiční využití surovin a vlastní inovace. "Nejraději používám divoké byliny a zeleninu. Snažím se vždy vybírat co nejkvalitnější suroviny. Jedině tím vytvořím delikátně vyváženou chuť," podotkl michelinský kuchař.

V Itálii je uznávaným odborníkem působícím v rodinné restauraci Al Cacciatore della Subida v městečku Cormons, které se nachází v severovýchodní Itálii blízko slovinských hranic.

Kromě něj se na Karlovském gastrofestivalu představí několik dalších špičkových kuchařů z Česka, Slovenska a italského regionu Friuli. "Loňský druhý ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Doufáme, že letos by jich mohlo být ještě víc, připravili jsme rozsáhlejší program," uvedl Blabla.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Betonování dálničního mostu u Zástřizel.
Po Baťových dálnicích zůstaly jen mosty, práce ukončila válka

Baťova dálnice, která se začala chystat před druhou světovou válkou, měla protínat Československo z východu na západ. Zůstala z ní ale pouze torza mostů v...  celý článek

Kapela Elán se představí jako hlavní hvězda Vizovického Trnkobraní v sobotu 19....
Ve Vizovicích oslaví 50 let Trnkobraní i Elán, dorazí také americký jedlík

Už po padesáté hostí Vizovice festival Trnkobraní. Během pátku a soboty se na dvou scénách představí přes 20 interpretů, mezi nimi kapely Elán, Tři sestry nebo...  celý článek

Architektka Jitka Ressová baťovský infopoint provozuje.
VIDEO: Krátký animovaný film ukazuje život v baťovském Zlíně

Animátorka z Filmového uzlu Zlín Zuzana Bahulová vytvořila s týmem spolupracovníků krátký animovaný film o baťovské době a způsobu bydlení i života ve Zlíně,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.