Diskuze

Regionální jídlo je klišé, říká Pohlreich. Lidi zajímá jen chuť

Země, které nemají dobré zemědělství, nemají dobrou kuchyni, prohlásil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a vybídl ministerstvo zemědělství ke změně dotační politiky. O kvalitě a budoucnosti regionálních restaurací mluvil s MF DNES při návštěvě prvního ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K panu Pohlreichovi mám řadu výhrad, zejména to, že se nedokáže vyjadřovat slušně a bez vulgarit. Jak potom můžu věřit, že umí vařit, když se neumí chovat?

Státní podpora, neboli DOTACE, je škodlivá vždy a všude. Když budeme nesmyslně podporovat farmáře/stánkaře, tak se mezi nimi objeví vykutálení podvodníci stejně, jako kdyby vláda (z našich společných daní) podporovala pěstitele/zemědělce. Velkopěstitel, pokud se bude snažit, vyprodukuje cokoliv v lepší kvalitě než nějaký fanatický ekobiorolník.

Regionální jídla vyplývají z dřívějších možností, zvyklostí a zkušeností našich předků a pokud je nezmodernizujete použitím nějakých současných univerzálních prášků a prefabrikovaných sr...k, tak je to přesně to, co pan Pohlreich chce! Lidi zajímá chuť! I to vepřo-knedlo-zelo může být vynikající zážitek za rozumnou cenu, stejně jako znojemská nebo halušky.

Ovšem, pokud každý den k přípravě omáčky použijete univerzální prášek od globální firmy, uvaříte k tomu průmyslově oloupané brambory naložené v jakési chemii a přidáte zeleninu z konzervy, tak máte nechutné jídlo za 56 korun, kterým naše vyvařovny (nikoliv restaurace) každodenně krmí ve školách a domovech desetitisíce školáků a důchodců. A s tím vláda, ani pan Pohlreich nic nedělají (ani neudělají), to si děláme my sami, protože nám to vlastně vůbec nevadí...

0 2
možnosti

P57e79t70r 62B61á42č43a

6. 9. 2016 17:29

Umi se vyjadrovat uplne normalne, kam na ty nesmysly chodite? do TV a poradu, ktery je show?

0 0
možnosti

Pan Pohlreich je typický "televizní kuchař", jakých najdeš v každé zemi a na každém kanálu přehršli. Jejich popularita mezi lidmi je založena na aroganci a rádoby ftipných bonmotech, které jim připravují jejich televizní scénaristé a které on pouze opakují.

Měl by si ale udělat, než začne kritizovat jiné, nejdříve pořádek ve vlastní restauraci. Jednou, pouze jednou jsem ji v Praze navštívil a králíka na smetaně (nedopečený) jsem musel obsluze vrátit. Knedlíky tuctové a maso nedopečené. Tohle by se nemělo v jeho restauraci stát.

Už jeho poznámka, že vídeňská gastronomie byla v minulosti nudná svědčí o tom, že naprosto neví, o čem mluví. Právě ve vídeňské gastronomii se setkávala v báječné koexistenci jak kuchyň česká, moravská, balkánská a německá, takže o nějaké nudě nemůže být vůbec řeč. Nudný by byl pan Pohlreich - na to má on ale recept. Nadávky a urážky koření každé jeho vystoupení. Ale jako kuchař - ani náhodou..........!

1 3
možnosti

No vidíte, já byl u něj v Imperíálu párkrát na jídlo a bylo to velice chutné, pěkně upravené a obsluha velice slušná.:-):-):-)

0 0
možnosti

Pan Pohlreich se odkopal tvrzením, že v 80% jdou lidi na pivo aby se pak najedli. Mno, to je hodně střelba vedle.

Otázkou je, zda jdete na oběd či večeři posedět, při výletě, dovolené, různé příležitosti, nebo prostě se potřebujete nutně najíst, protože jste na služebce nebo jste nevařili doma protože jste nestihli nakoupit.... V těch druhých případech neočekáváte gastronomickou extázi za čtyři stovky ale plíčky na smetaně za šest pětek. Dříve jste si dopoledne skočili na držšťkovou do bufáče, dnes je všude samý fast-food, hranolky, hambáče, pizzy, mexické placky a další nesmysly z turecké kuchyně....proti tomu Pohlreich ovšem nic nemá:-/

3 0
možnosti

S tou první částí souhlasím, jsou prostě situace, kdy se člověk chce jen najíst a chce jen, aby jídlo bylo dobré (nebo aspoň nebylo hnusné) za rozumné peníze.

Ale náhodou pizza, kebab a jiné možnosti jsou super. Jasně, ne všechno je dobré a zdravé, ale to není ani v klasickém bufáči.

1 0
možnosti
Foto

Za sebe mohu říci, že díky pořadu pana Polreicha jídlo v restauracích nejím. Ten humus ve spoustě kuchyních mi vzal chuť na hodně dlouho.

1 1
možnosti

nesmíte věřit každému nainscenované pořadu, který scénaristé připravili tak, aby na diváka co nejvíce zapůsobil. Jak pozitivně, tak i negativně.

Zajděte si někdo do Pohlreichovi restaurace a dejte si něco u něj. Uvidíme, zda budete stejně nadšený jeho kritikou, či ne. Já jsem byl znechucen a králíka jsem musel vrátit.

0 0
možnosti

Zdá se mi,že je přepohlreichováno na všech frontách.

6 0
možnosti

On tady bude ještě jeden takový malý problémek. Zkuste se podívat na většinu platů, nejen na platy v Praze a několika dalších místech. Pak možná pochopíte, že do restaurace, kde by jídlo stálo cenu, která by se líbila panu Pohlreichovi, si nemohou dovolit jít, nebo tak maximálně jednou do roka. A takových lidí je asi 75% národa.

17 0
možnosti

Lidé si myslí, že správná restaurace je ta, kde se nadlábnete za 60 Kč jídlem, na jehož kvalitě zas tak nezáleží.

Má pravdu,že by to měl být kulturní zážitek.

Když jdu na večeři, zajímá mě hlavně kvalita a chuť, celková atmosféra. Pak je to zážitek a jsem ochotný dát třeba 300 korun za jedno jídlo. Lidé si často pletou restaurace se závodní jídelnou.

3 0
možnosti

Jasně.Klasické české "bufáče" už dávno vymřely.Dnes jsou to fastfoody.Ze spousty restaurací se staly trapné pizzerie...Ale hlavně!!! Češi jsou jako tupé ovce.Po několikaleté tupé TV masáži jsou najednou všichni top kuchaři kteří vše ví...Pan Pohlreich by nejraději na talíř naaranžoval hromádku čehosi,co vypadá že to člověk slupne najednou a naůčtoval si 800Kč abychom se vyrovnali cizině...Realita je úplně jiná!!!

6 6
možnosti

Tam vyborne varej, to nesezeres... Klasicka veta hodnotici kuchyni.

9 0
možnosti

Vážený panePolreichu, přes veliký respekt k Vašemu umění a mnoha pozitivním názorům, které nesmírně pozvedly čeké pohostinství, zajeďte si na jižbní Moravua a ochutnejte místní regionální jídlo a budete nadšen !!!:-)

2 2
možnosti

Tak nevím, když vidím ty jídla, které na pohled vypadají krásně, ale zdá se mi, že na talíři nic není. Možná moje zkreslení. Ale nikdy jsem neviděl podávat tzn. Kultivovaně znojemskou pečení, knedlíky vepřo zelí, segedín, halušky apod.

7 0
možnosti