Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Regionální jídlo je klišé, říká Pohlreich. Lidi zajímá jen chuť

Země, které nemají dobré zemědělství, nemají dobrou kuchyni, prohlásil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a vybídl ministerstvo zemědělství ke změně dotační politiky. O kvalitě a budoucnosti regionálních restaurací mluvil s MF DNES při návštěvě prvního ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M34a28r55e46k 12K93o11s44t22e46l11e56c32k47ý 6733686788

K panu Pohlreichovi mám řadu výhrad, zejména to, že se nedokáže vyjadřovat slušně a bez vulgarit. Jak potom můžu věřit, že umí vařit, když se neumí chovat?

Státní podpora, neboli DOTACE, je škodlivá vždy a všude. Když budeme nesmyslně podporovat farmáře/stánkaře, tak se mezi nimi objeví vykutálení podvodníci stejně, jako kdyby vláda (z našich společných daní) podporovala pěstitele/zemědělce. Velkopěstitel, pokud se bude snažit, vyprodukuje cokoliv v lepší kvalitě než nějaký fanatický ekobiorolník.

Regionální jídla vyplývají z dřívějších možností, zvyklostí a zkušeností našich předků a pokud je nezmodernizujete použitím nějakých současných univerzálních prášků a prefabrikovaných sr...k, tak je to přesně to, co pan Pohlreich chce! Lidi zajímá chuť! I to vepřo-knedlo-zelo může být vynikající zážitek za rozumnou cenu, stejně jako znojemská nebo halušky.

Ovšem, pokud každý den k přípravě omáčky použijete univerzální prášek od globální firmy, uvaříte k tomu průmyslově oloupané brambory naložené v jakési chemii a přidáte zeleninu z konzervy, tak máte nechutné jídlo za 56 korun, kterým naše vyvařovny (nikoliv restaurace) každodenně krmí ve školách a domovech desetitisíce školáků a důchodců. A s tím vláda, ani pan Pohlreich nic nedělají (ani neudělají), to si děláme my sami, protože nám to vlastně vůbec nevadí...

0/−2
6.9.2016 10:50

P23e11t71r 24B71á94č38a 8145526515895

Umi se vyjadrovat uplne normalne, kam na ty nesmysly chodite? do TV a poradu, ktery je show?

0/0
6.9.2016 17:29

P61e64t44e27r 70S50m13u69t57n40ý 2705640520193

Pan Pohlreich je typický "televizní kuchař", jakých najdeš v každé zemi a na každém kanálu přehršli. Jejich popularita mezi lidmi je založena na aroganci a rádoby ftipných bonmotech, které jim připravují jejich televizní scénaristé a které on pouze opakují.

Měl by si ale udělat, než začne kritizovat jiné, nejdříve pořádek ve vlastní restauraci. Jednou, pouze jednou jsem ji v Praze navštívil a králíka na smetaně (nedopečený) jsem musel obsluze vrátit. Knedlíky tuctové a maso nedopečené. Tohle by se nemělo v jeho restauraci stát.

Už jeho poznámka, že vídeňská gastronomie byla v minulosti nudná svědčí o tom, že naprosto neví, o čem mluví. Právě ve vídeňské gastronomii se setkávala v báječné koexistenci jak kuchyň česká, moravská, balkánská a německá, takže o nějaké nudě nemůže být vůbec řeč. Nudný by byl pan Pohlreich - na to má on ale recept. Nadávky a urážky koření každé jeho vystoupení. Ale jako kuchař - ani náhodou..........!

+1/−3
6.9.2016 9:59

J67a32r10o41m75í96r 90H79a98n79z67a32l 6316627324

No vidíte, já byl u něj v Imperíálu párkrát na jídlo a bylo to velice chutné, pěkně upravené a obsluha velice slušná.:-):-):-)

0/0
6.9.2016 11:31

P27e41t58e52r 20S81m56u12t83n85ý 2805430130213

no však jsem mu to tenkrát také pěkně zkritizoval a nešetřil "chválou" ani na Facebooku. Tak se už asi poučil a zametl si před vlastním prahem.

A že je jídlo chutné, restaurace upravená a obsluha slušná - to snad by měl být standart ve všech restauracích. Nejenom u televizních kuchařů.

0/0
6.9.2016 15:46

P47e52t46r 29B15á13č72a 8375716755545

Pane Smutny vas mit v restauraci musi byt opravdu zazitek, soudim dle nazoru i v jinych diskuzich.

Byl jsem v Imperialu nekolikrat a nebyl nikdy zadny problem, moc vam to neverim.

0/0
6.9.2016 17:31

J98i80ř65í 64V58o47n28d50r46á39č98e21k 5216414360204

Pan Pohlreich se odkopal tvrzením, že v 80% jdou lidi na pivo aby se pak najedli. Mno, to je hodně střelba vedle.

Otázkou je, zda jdete na oběd či večeři posedět, při výletě, dovolené, různé příležitosti, nebo prostě se potřebujete nutně najíst, protože jste na služebce nebo jste nevařili doma protože jste nestihli nakoupit.... V těch druhých případech neočekáváte gastronomickou extázi za čtyři stovky ale plíčky na smetaně za šest pětek. Dříve jste si dopoledne skočili na držšťkovou do bufáče, dnes je všude samý fast-food, hranolky, hambáče, pizzy, mexické placky a další nesmysly z turecké kuchyně....proti tomu Pohlreich ovšem nic nemá:-/

+3/0
6.9.2016 6:51

Z30u26z54a93n62a 87B68e61n36d31o13v26á 2586592893688

S tou první částí souhlasím, jsou prostě situace, kdy se člověk chce jen najíst a chce jen, aby jídlo bylo dobré (nebo aspoň nebylo hnusné) za rozumné peníze.

Ale náhodou pizza, kebab a jiné možnosti jsou super. Jasně, ne všechno je dobré a zdravé, ale to není ani v klasickém bufáči.

+1/0
6.9.2016 8:58

J82i96ř21í 11V90o46n34d48r62á92č65e80k 5476414340874

Já si taky někdy pizzu dám. Ovšem dřív jste měla v bufáči jakýsi výběr a opravdu teplé jídlo. Co teď? Jen pizzu. Jinde jen hamburger, hranolky a kuřecí odpad ve strouhance. Hm...

0/−1
6.9.2016 9:40

P77e92t52e21r 27S81m90u20t22n13ý 2375370440113

kde bydlíte. Na Sněžce?

0/0
6.9.2016 10:04

P90e86t49e39r 37S23m30u35t28n82ý 2905160410693

jaké turecké nesmysly. Turecká kuchyně je vynikající, zdravá, pestrá, chutná a na pohled přitažlivá.

Tak dönner kebap, nebo dürimm je mnohem chutnější, ale hlavně zdravější a hodnotnější, než celé slavné české vepřo-zelo, nebo nějaká držková v bufáči.

0/−3
6.9.2016 10:04

J32o86s23e94f 95Č25i48h65á17k 7781519110166

Za sebe mohu říci, že díky pořadu pana Polreicha jídlo v restauracích nejím. Ten humus ve spoustě kuchyních mi vzal chuť na hodně dlouho.

+1/−1
6.9.2016 3:59

P10e87t86e19r 95S14m61u12t77n41ý 2185130200673

nesmíte věřit každému nainscenované pořadu, který scénaristé připravili tak, aby na diváka co nejvíce zapůsobil. Jak pozitivně, tak i negativně.

Zajděte si někdo do Pohlreichovi restaurace a dejte si něco u něj. Uvidíme, zda budete stejně nadšený jeho kritikou, či ne. Já jsem byl znechucen a králíka jsem musel vrátit.

0/0
6.9.2016 10:06

J51i73ř68i29n20a 49B30r87a34d89á42č41o29v61á 2342790699879

Zdá se mi,že je přepohlreichováno na všech frontách.

+6/0
6.9.2016 3:21

H36a17n29a 47U40l72r93y12c78h67o53v55á 9150903848568

On tady bude ještě jeden takový malý problémek. Zkuste se podívat na většinu platů, nejen na platy v Praze a několika dalších místech. Pak možná pochopíte, že do restaurace, kde by jídlo stálo cenu, která by se líbila panu Pohlreichovi, si nemohou dovolit jít, nebo tak maximálně jednou do roka. A takových lidí je asi 75% národa.

+17/0
5.9.2016 22:42

L96u91d47ě58k 40K60l85e22m63e96n76t 8642839988765

Lidé si myslí, že správná restaurace je ta, kde se nadlábnete za 60 Kč jídlem, na jehož kvalitě zas tak nezáleží.

Má pravdu,že by to měl být kulturní zážitek.

Když jdu na večeři, zajímá mě hlavně kvalita a chuť, celková atmosféra. Pak je to zážitek a jsem ochotný dát třeba 300 korun za jedno jídlo. Lidé si často pletou restaurace se závodní jídelnou.

+3/0
6.9.2016 6:33

K97a70r29e76l 13Č47e14r42n94ý 6355183692621

Restaurace v poledne (hlavně v pracovní dny) funguje jako jídelna - takže si to nepletou.

+3/0
6.9.2016 8:28

R44o78s84t51i56s71l64a42v 41Š21i56g75u31t 4177820433953

Jasně.Klasické české "bufáče" už dávno vymřely.Dnes jsou to fastfoody.Ze spousty restaurací se staly trapné pizzerie...Ale hlavně!!! Češi jsou jako tupé ovce.Po několikaleté tupé TV masáži jsou najednou všichni top kuchaři kteří vše ví...Pan Pohlreich by nejraději na talíř naaranžoval hromádku čehosi,co vypadá že to člověk slupne najednou a naůčtoval si 800Kč abychom se vyrovnali cizině...Realita je úplně jiná!!!

+6/−6
5.9.2016 22:21

P38e27t79r 89N54o83v84o24t80n19ý 9911589510335

Tam vyborne varej, to nesezeres... Klasicka veta hodnotici kuchyni.

+9/0
5.9.2016 22:05

R32o89s33t76i83s21l35a18v 22Š43t44ě66p59á72n10í81k 4406304970982

Vážený panePolreichu, přes veliký respekt k Vašemu umění a mnoha pozitivním názorům, které nesmírně pozvedly čeké pohostinství, zajeďte si na jižbní Moravua a ochutnejte místní regionální jídlo a budete nadšen !!!:-)

+2/−2
5.9.2016 21:06

O95n90d89ř71e89j 93Š10t36ě74p62á71n82e88k 5869340858979

To jako víno? :-D

0/−2
5.9.2016 21:44

J39a97n 32S70o30u14k45u55p 1874344216235

Můžete mi nějak popsat typickou jihomoravskou kuchyni, co se zde vaří takového, co jinde ne?

0/0
6.9.2016 8:53

L98i77b71o59r 52B37e41n98á60t86s89k21ý 3972438597701

Tak nevím, když vidím ty jídla, které na pohled vypadají krásně, ale zdá se mi, že na talíři nic není. Možná moje zkreslení. Ale nikdy jsem neviděl podávat tzn. Kultivovaně znojemskou pečení, knedlíky vepřo zelí, segedín, halušky apod.

+7/0
5.9.2016 21:06

P60e76t71r 48M24a83r11e31č75e37k 1743851549258

ANO ! Vláda by měla podpořit tuzemské producenty potravin! Aby jsme byli co nejvíce soběstační. Na nějaké maso z NZ kašlu.

+7/−4
5.9.2016 20:34

P11e69t87r 23B74u84r10d33a 3460595919857

Jeden rozdíl mezi jídlem u nás a na "západě" navíc:

V české i moravské hospodě mi nedělalo problém sníst tři až čtyři porce. Na západě maximálně dvojporci - a nebylo to o ceně, platil to náš zákazník. Standardně přidávali, když jsem dojedl "na čisto".

+2/0
5.9.2016 20:15

P46e51t18r 21B72á86č54a 8735936205615

Presne jak rika, hospody mame takovy jaky si zaslouzime. Kdyz vetsina vymeta ty nechutny blivajzy na menicka za par kc a jeste si mlaskaji, tak se pak nemuzeme divit.

Ja tyhle podniky zasadne ignoruji.

+11/−3
5.9.2016 20:06

F72r98a25n75t49i82š24e61k 54N54e45v84a30ř32i84l 7673749707375

Často zneužívaný propagandistický obrat - česká potravina zárukou kvality. Já jsem kupříkladu jedl nejhorší česnek a ten byl hrdě označen ČESKÝ " - byl vyschlý skoro na troud - stalo se mi 2x a český proto již nekupuji a nechci - jen ze své zahrádky. Taky jsem byl svědkem staročeské zabíjačky kde picli malého čuníka a potom prodávali celý den jelita se starého zamraženého masa. Je to jen o kvalitě suroviny a o lidech - nikoliv o tom že surovina je česká.

+14/0
5.9.2016 19:52

P39e22t55r 37V46e59t23e64š64n87í41k 2795313909170

S Panem Pohlreichem souhlasím pouze v tom, že se u nás gastronomie zvedá. Domnívám se však, že regionální jídla naopak odliší restaurace. Já osobně pokud někde jsem, tak se vždy snažím ochutnat regionální jídla.

+25/0
5.9.2016 19:12

P25a23v59e18l 60S49o31b96o46t40k11a 5650874

Což ale v Praze máte původní jen Pražskou šunku a Taliána (snad mne ostatní doplní?) takže se nedivím že Praha regionální potravinu nezná.

+2/−1
5.9.2016 19:29

L88a86d28i78s13l65a79v 48Ž26e70n77í26š36e28k 6586734238748

Pokud "někde jsem" ochutnám jídla regionální, jezdím po celém světě, a snažím si dávat vše místní a v pokud možno domácí kuchyni.... jediné jídlo které mě spojuje s Prahou mých studentských let (sedmdesátá léta .....), je grilovaná klobása ve stánku na Václaváku. Dávám si ji občas i dnes když do Prahy zajedu....a dodnes mi chutná .... :-)

+2/0
6.9.2016 0:24

A23l93e22š 16V70o18d65i19č87k18a 4252183958458

Ano, ale to platí pro turismus. "Místním" je regionální kuchyně "obyčejná". Ja též rád hledám a ochutnávám místní pokrmy a speciality, když jsem někde na cestě. Ale doma, v místě bydliště? Velice záleží na tom, kde restaurace je a jakou má klientelu. . . Jedno je jisté - kde není kvalitních potravin, tam nemůže být kvalitní gastronomie. . .

+3/0
5.9.2016 19:31

P92a35v75e77l 69S61o76b64o20t68k98a 5520804

Brynzové halušky se dají udělat i z polských brambor, nejlepší steak je z argentinského hovězího a ve Francii bych si hlemýždě (dovezeného z ČR) nedal.

Ono se to dnes už hodně stírá, takže nejvíc bych souhlasil s "Mně osobně je fuk, jestli maso vypěstoval farmář z Uherského Hradiště nebo Nového Zélandu. Důležité je, jak to chutná a kolik to stojí, aby to lidem stálo za ty prachy."

+2/0
5.9.2016 19:39

K91a34t30e72ř33i33n65a 86V70a74š81á26k19o22v92á 5771712339175

Jenze v miste bydliste si prave zajdu radej na obycejne jidlo, ktere on tak kritizuje, a jen obcas si dopreju ten kulinarsky zazitek za vice penez - a to pak klidne xkrat tolik

Bohuzel, ted mnohdy cena neodpovida kvalite, a davat 250 za neco, co ani neni dobry, se mi nechce...

Krom toho, ja fakt nepotrebuju xnasobne porce za nadsazene ceny, nemam chut se prejidat - staci mi obycenja porce za primerenou cenu a primerene kvality. To se dneska taky nevidi.

A navic, si trochu protireci, kdyz je na kvalitni kuchyni potreba kvalitni zemedelstvi, a zaroven pak rika, ze je jedno, jestli je surovina lokalni? Ono je to totiz tak, ze kvalitni zemedelstvi produkuje levne a kvalitni domaci suroviny, a ne ze je musite nakupovat kdesi daleko, za vyssi naklady a mene cerstve. Ja osobne lokalni sobestacnost cilene podporuju a hodlam v tom vytrvat. :-)

+13/0
5.9.2016 20:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.