Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Úroda ovoce pro slivovici je malá, vozí se odjinud

Majitelé pálenic ve Zlínském kraji odhadují, že letošní sezona bude mimořádně slabá. Především na Valašsku a Zlínsku se urodilo jen minimum ovoce. Lidé tak nakupují švestky z jiných částí republiky nebo z blízkého zahraničí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M60a70r90t35i62n 72K56o55v98á64ř 2202240663422

Je to tak, ale cpát do toho cizí ovoce nebudu. Loni bylo skoro 3 tisíce litrů kvasu, letos to bude podstatně méně. Není každý rok posvícení, i stromy si musí odpočinout.

+2/0
14.9.2014 20:45

V12á89c33l59a47v 90P57o32u58s47t29k91a 3600711852

Kolik natéklo?

0/0
15.9.2014 8:11

M63i59r84e86k 70B61u45c24h49t60í41k 7529534644609

Já jsem klidný. 360 litrů trneček v bečičkách pěkně pracuje.

+1/0
14.9.2014 18:38

J76a21n 91E51n94t36e78r 5464665814537

A co úroda hlíz pro bramborovou kaši? Bude dostatečná ... ? ;-)

+1/0
14.9.2014 12:15

V38l21a52s16t70i21m83i69l 44P15r35a36u94s 6804660746824

Nejsou švestky, na Moravě tragédie prvního řádu. No tak nebudete chlastat, no. Nebude tolik napitých za volantem. Zpráva dne - mezi hlavní událostí.

0/−8
14.9.2014 12:08

V98á15c48l13a66v 97R69o17s98e19n76b59e84r22g 6289157272337

Je to kulturní tradice. Neúroda je něco, jako kdyby se v Praze přestal točit orloj.

+7/0
14.9.2014 17:42

J33a71k43u88b 30S67e83m30e55r51á83d 2967706381601

evidentne jste zde sam ze sebe udelat troubu :-)

+1/0
15.9.2014 10:35

O94n47d60ř43e49j 71V23y81b98í70h12a17l 5193598924163

Prej 'ovoce pro slivovici' :-D. Tupost prazskych novinaru je fakt zabavna. Uz se tesim, jak budou psat o urode toho, co je pro kalvados. To si ani nebudou jisti, jestli je to 'vovoce' a nebo zelenina halaaa :-D.

+5/0
14.9.2014 11:22

S31t77á57ň42a 13K49o19m84o79r29o45u51s28o32v12á 3475483977889

Tak bude dost jabkovice - svět se nezboří;-D

+1/−4
14.9.2014 11:08

V73í67t 70B76r60z20o88b43o28h27a60t73ý 7700622443621

Z jablek není jabkovice, ale kalvádos. Je to dobré na mazání kolen, ale k pití to moc není, snad jen pro ty co je jim jedno co pijů - hlavně, že sa moců.

+3/−3
14.9.2014 11:55

S28t23á94ň57a 55K38o74m62o29r35o71u63s76o68v63á 3675203707289

Omlouvám se - nejsem znalec;-D

0/0
14.9.2014 12:02

S48t59a10n95i32s23l15a89v 67H29o55r74á87č82e69k 5821348525504

Nazvala jste to správně-je to jablkovice.

Kalvados se vyrábí z moštu a pár let zraje v sudech, je to druh brandy.

Jablkovice(slivovice, hruškovice atd) je čirá a může se sosat hned.:-)

+2/0
14.9.2014 14:03

S42t45á91ň17a 56K35o48m35o66r59o62u92s62o10v44á 3945123287269

Tady se člověk dozví věci - ale jak praví klasik - co růží jest, byť zváno jinak, vonělo by stejně - pila jsem jablkovici hruškovici slivovici a když se to nepřežene, všechny byly dobré:-)

0/0
14.9.2014 14:12

V72í43t 49B47r17z43o73b60o82h79a16t84ý 7390242693371

On se tu jen snaží někdo být světový - tato vlastnost se taky někdy nazývá eurohujerství a díky ní nemůžeme rumu říkat rum a marmeládě marmeláda. Jistě kalvádos je druh francouzské brandy to tu nikdo nepopírá, nicméně stejný název se užívá v ČR pro jakoukoli pálenku z jablek, proč je tomu tak si každý jistě dohledá. Co se týče chuti tak pálenka z jablek je od ostatních Vámi zmíněných silně nahořklá, proto ji tu tak haním - ostatně na soutěžích pálenek se tyto neumísťují zrovna na předních příčkách, což o něčem hovoří. Někteří výrobci, včetně toho předního z Vizovic, který ovocným destilátům dělá spíše ostudu, pálenky různě "vylepšují" aby byla chuť lepší, ale běžným postupem z jablek žádnou lahodu vykouzlit zkrátka nejde.

+2/−3
14.9.2014 14:45

S82t55a51n52i69s82l87a48v 40H14o36r91á73č53e87k 5661648175784

To musíte mít jablka a ne nějaké shnilé padavky, nikdy!! jsem ten "kalvados" hořký neměl, tak vam to asi sprasili v palírně..jo a jablka nestačí do sudu jen nakrájet-musí se našmelcovat na kaši-a je to bomba..R^

0/0
15.9.2014 21:31

V16í92t 96B84r73z81o73b64o54h59a73t33ý 7770922723601

Já bych takovou blbost, abych se otravoval s jablečným kvasem tedy nedělal - výsledek mi za tu práci a peníze rozhodně nestojí. Z jablek je dobrý třeba štrůdl, já do bečky hážu jiné ovoce, ale proti gustu.

0/0
15.9.2014 21:41

S48t59a74n56i88s55l11a16v 12H17o81r85á38č91e49k 5301318445624

náhodou když se zadaří tak super..jemná, voní jablíčkama-víš ho*** co je dobrý.:-)

0/0
16.9.2014 19:11

S43t84a70n77i70s95l28a42v 87H66o79r57á97č11e91k 5481178885604

Omyl pane Brzobohatý, nastudujte si co je kalvados a jak se vyrábí než tu něco zase plácnete..;-D

+1/−1
14.9.2014 13:59

V89í60t 91B90r82z65o10b87o36h61a20t52ý 7110422393381

Nikoliv můj omyl, ale Vaše neznalost pane Horáčku. Pravda ve Francii byste po objednání Calvadosu dostal jistě něco jiného než u nás, ostatně stejné je to třeba s rumem, každopádně to nic nemění na věci, že jako kalvádos se v České Republice označuje jakákoli pálenka z jablek.

+2/−2
14.9.2014 14:06

R75a77d80e14k 59Č70e22r22v49e31n59k82a 5834451534412

Pane Brzobohatý nejsem si úplně jist zda ten eurohujer nebudete náhodou vy - pro nás Valachy zrovna tak jak je hruškovica, tak je i jabkovica, pro erohujery je to samozř. kalvádos ;-) tož na zdraví

+4/0
14.9.2014 15:23

V40í70t 54B11r51z93o87b22o70h17a90t79ý 7760232783251

No když myslíte, brát Vám to nebudu. Až mi vyzraje kvas a pojedu pálit, tak to těm starým páleničářům ve valašské pálenici vzkážu, jací jsou eurohujeři, když jablečné pálence jinak než kalvádos neřeknou ;)

0/−1
14.9.2014 15:39

J68a72n 26S69o35u84k10u28p 1474784506605

Jo, je to zažité, ale každý ví, že je to jen falešné označení, včetně těch ´starých páleničárů´, kteří to mají uplně na háku.

0/0
15.9.2014 22:41

S16t26a13n89i18s77l22a40v 87H38o85r81á89č68e43k 5511788425454

To nerozporuji, kalvados se skutečně říká destilátu z jablek, všeobecně a naprosto nesprávně, již je to zažité-ale skutečnost je trochu někde jinde..

0/0
15.9.2014 21:28

V35í52t 44B24r21z29o82b16o55h69a35t63ý 7720522363161

No a píšu tu snad něco jiného? - pouze o tom, že u nás se se destilátu z jablek říká kalvados. Kde je problém?

0/0
15.9.2014 21:42

J53a14r10o71s97l11a48v 36Z39a86j44i79c66e51k 6574481157437

Vite Brzobohaty, Calvados je chranene oznaceni "jabkovice" pouze z urciteho druhu jablek z oblasti Calvados ve francouzske Normandii. Postup vzniku Calvadosu je (zkracene) nasledujici: Jablecny most se necha vykvasit do obsahu alkoholu 5%, do tzv. Cidre. Tento se ponecha jeden az dva roky v sudech. Pote se Cidre dvakrat "pali". Nejprve vznika surova palenka s obsahem alkoholu ca. 25%, ktera se opet urcitou dobu necha "ulezet". Z teto vznika druhou destilaci palenka o obsahu ca. 70% alkoholu. Tato palenka se nejmene 2 roky (vetsinou ale dele, zpravidla az 6 roku) skladuje v sudech z duboveho nebo kastanoveho dreva, cimz ziska svoji typickou barvu - dle delky skladovani az hnedou. Teprve tento "zraly" destilat se redi na pitnych 40-45% a plni se do lahvi.

+1/0
15.9.2014 2:47

M24a18r71t11i91n 70K34o71v66á69ř 2612730223382

To je bohužel taková z nouze cnost, když už opravdu nic není. Je to ale pořád lepší, než ze zoufalství kvasit a pálit chleba. Já si raději dám rok pauzu a vypálím to málo co bude. Zásob z předchozích let je dost.

0/0
14.9.2014 20:48







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.