Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Včelí mor děsí chovatele ve Zlínském kraji, cena medu vzroste

Téměř celý Zlínský kraj postihla nebývale rozsáhlá nákaza včelím morem. Řešení je jediné: chovatelé musejí svá včelstva spálit. Důvodů, proč kilo medu podraží až o třicet korun, je ale víc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R54a19d52i92m 78P46o83l35á96š71e59k 9836793399439

Já vidím problém v snížení výnosnosti včelaření.

Dřív bylo včelaření poměrně výdělečný koníček. I jenom 2 - 4 produkční včelstva, což je takové minimum pro trvalý chov udržovaný vlastním rozchovem  a množením svých včelstev, chovaná u baráku na zahradě, dokázala dříve přinést výrazný finanční příspěvek do rodinného rozpočtu. A takový chov zvládl i poměrně churavý důchodce.  20 chovaných včelstev, třeba na dvou stanovištích, na zahradě a někde v lese , dokázalo už za socíku přinést rodině výnos ve velikosti pár měsíčních průměrných platů.

60 - 100 produkčních včelstev by tehdy stačilo k pohodlnému uživení, pokud by tehdejší socialistický režim takovou možnost povolil.

S rozvojem tržní ekonomiky a jak se čím dál víc lidí snažilo živit včelařením, se díky konkurenci a vlivu evropských a světových cen medu snížila výnostnost včelaření na zhruba desetinu.

Dneska výnoc z cca 20 produkčních včelstev je teprve  trošku vidět v rodinném rozpočtu, výnost z 60 - 100 včelstev  je rovný pár měsíčním průměrným výdělkům a aby se rodina uživila, musí včelařit s nejméně několika stovkami včelstev.

Jenže včelaři  jsou pořád ještě zvyklí na dřívější výnostnost včelaření. Kdo tedy dnes ještě pořád včelaří, snaží se toho dosáhnout zvyšováním počtu včelstev na svých stanovištích, snižováním času vynaloženého na ošetřování jednoho včelstva inákupem chovných včelstev místo vlastním chovem. Na stanovištích je tak větší hustota včelstev než dříve , početně  i vzhledem k úživnosti okolí stanoviště a zásahy ve včelstvech jsou prováděny v rychlosti a ve spěchu a genetická diverzita chovaných včelstev celkově je mnohem nižší.

Včelstva jsou tak podstatně víc stresována převčelováním i ošetřováním včelstev a jsou tak náchylnější k nemocím a parazitům.

0/−1
23.8.2014 10:22

M73a28r27t36i19n 71K39l22u43v39á92n94e66k 9542558623313

A pre úplnosť: varroáza správne varroóza je napadnutie parazitom (klieštik varroa destructor) a mám pocit že napadnutie parazitom sa nenazýva infekciou.

Predpokladám, že dobrí novinári posielajú články na kontrolu tomu s kým bol vedený rozhovor. Alebo odborníkovi. Ale čo keď v elektronických médiách nieje zvyk to poslať ani korektorovi alebo si to prehnať aspoň spellcheckerom.

+1/0
21.8.2014 15:08

M87a89r75t27i34n 23K58l20u51v59á44n24e40k 9662828823223

A proti varroóze sa neočkuje....

0/0
21.8.2014 15:09

M94a42r27t80i35n 80K24l96u18v62á85n51e27k 9792518183383

mohou ho způsobit i roztoči.

Áaa, idnes investovalo do výskumu...už aj roztoči spôsobujú mor?

To potom aj labute spôsobujú vtáčiu chrípku....

Vliv může mít i stres ve včelstvech po zimním očkování proti infekční varroáze.

Infekčá varroáza je vlastne tiež mor. Nieje to náhodou injekčná varroáza? A navyše to včely v zime strasne zle znášajú keď spia v brlohoch spolu s medveďmi.

0/0
20.8.2014 23:14

L95u89d62ě26k 49M14a67d26ě66r22a 3943960139716

Drobná chybka se vždy vloudí.

Očkovat přes zimu tisíce včel asi bude chvilku trvat. A navíc ty mršky bodají.

0/0
20.8.2014 16:28

M19a21r53t59i22n 44K49l61u18v60á30n25e59k 9722688343783

Očko za očko?

0/0
20.8.2014 23:09

O92t16o 12N70o91v29ý 7958551385599

tak jako lidem škodí rafinovaný cukr, tak si myslím, že krmení včelstev přes zimu roztokem bílého cukru oslabuje včelstva

včelám by se měla poslední snůška nechat na zimu

0/0
20.8.2014 14:49

M64a68r67t29i98n 15K90l75u39v72á30n38e72k 9872448803113

To jo, hlavne melicitózny med.

Po ňom ubudne problémov so včelstvami.

+1/0
20.8.2014 23:10

O95t33o 53N94o56v42ý 7438111895109

Martine, bílý čistý rafinovaný cukr neobsahuje stopová množství spousty prvků a jiných látek, které organismy (včetně homo s.) potřebují k tomu, aby cukr bezproblémově zpracovaly. Nedokáži z intonace tvého hlasu poznat, jak jsi myslel větu:

"Po ňom ubudne problémov so včelstvami."

v souvislosti s melicitóznym medom (jsem vynetoval) bych se spíš přikláněl k tomu, že čaj ani kávu nesladíš

0/0
21.8.2014 13:23

M11a26r90t57i13n 82K84l84u91v50á41n30e19k 9682958383603

Milý Oto.

DOMNIEVAM sa že včely si zadovážia stopové prvky vo svojom okolí, nemusí to byť len nektár. Kŕmenie cukrom je samozrejme výhodné finančne, ale je to menšie zlo oproti melicitóznemu medu.

Domnievam sa že nevčeláriš, alebo áno?

Takže pre vysvetlenie. Ak niekto nechce kŕmiŤ na jeseň včely cukrom, tak to robí tým, že odloží medné plásty z jara s KVETOVÝM medom. Je to veľká komplikácia ale BIO včelári tak robia. Ale na jeseň je v plástoch v horských oblastiach MEDOVICOVÝ med a pokiaľ pochádza z červených smrekov, tak obsahuje zložitejší cukor melicitózu. Melicitóza je pre včely absolútne nestráviteľná, kryštalizuje do pár dní v plástoch a preto sa tomu hovorí aj cementový med.

Takže včelár môže mať pocit že včely majú na zimu dostatok zásob, pretože sú plásty plné. A v zime včely zahynú od hladu.

Takže cukor je pre včely lepšia varianta ako cement.

Pokiaľ chcete chovať včely bez akéhokoľvek zásahu, tak najlepšie je ich nechať žiť v lese tak ako im to vyhovuje v dutinách. A nebrať im vôbec žiaden med a neriešiť ich občasný úhyn.

0/0
21.8.2014 13:37

O58t63o 43N23o35v21ý 7278981315849

martine, opravdu nevčelařím, jen mna napadla souvislost s "jedovatým" bílým cukrem, který v cukrovaru prochází mnoha brutálními chemickými  procesy, až je z něj sacharóza zbavená stopových prvků dalších látek. a to dělá potíže při jeho komzumaci, protože tyto stopové prvky potom v lidském těle chybí, byť dostalo mnoho kalorií. je o tom skoro strašidelná kniha od jiřího janči (jiří janča)

cukr v přírodní podobě (mrkev, jablko, švestka, slivovice, med) je pro lidské tělo v pořádku

a organismus včel je po milióny let uzpůsoben na konzumaci vlastního medu a ne cukru z lidských rafinérek,

jinak tomu dále nerozumím, jen zvažuji ztráty morem a ztráty za část medu ponechanou včelám

a jak je to se stravitelností Melicitózy pro člověka?

děkuji

0/0
21.8.2014 14:26

M63a17r36t34i27n 19K14l88u58v47á24n26e55k 9862138513393

Presnejšie : včely sú uspôsobené nielen ku konzumácíí medu ale i nektáru a výkalom mšíc. (nakoniec človek tiež). Samozrejme že rafinovaný cukor nieje prírodná látka. Na druhú stranu keď by ste včelám podal nerafinovaný cukor, ktorý mi chutí a možno je človeku prospešnejší ako rafinovaný...tak včelám by ste oproti rafinovanému ublížil. Práve tie prímesi ktoré mu dávajú farbu, chuť a vôňu včely nestrávia a v zime ich ukladajú vo výkalových vačkoch a pretože nelietajú von aby sa vyprázdňovali, tak trpia úplavicou na čo môže včelstvo i zahynúť. Takže nerafinovaný cukor celkom iste nie. Včelári používajú hrubozrnný rafinovaný práve kôli tomu, že je tam najmenej zbytkov (vytvárajú sa väčšie kryštály), zbytky sú práve v tom krupicovom.

Straty morom závisia od iných zložiek ako stres z liečenia proti varroáze alebo kŕmenia cukrom. Včely zažívajú stres aj pri medobraní a kontrolách). Mor je vec predovšetkým dobrej kondície včelstva a veľkosti infekčného tlaku. Keď budú včely vystavené inf tlaku od pagogénov v roky nedezinfikovanom úle, čiernych neobmieňaných plástoch, v blízkosti iných zamorených včelstiev a v zlej zdravotnej kondícii, tak podľahnú tomu tlaku. Je to ako s ľuďmi: Na to aby ste dostal chorobu nestačí samotná expozícia patogenu. Musí byť kritická koncentrácia pre daný stav imunity (kondícia). To že sa okolo vás nachádzajú víry, baktérie a plesne neznamaná že musáte ochorieť.

No a taká úplavica na kondícii nepridá. Je to horšie ako stres z liečenia a stres z rafinovaného cukru.

Takže ak BIO včely, tak z jarného medu. Ale to ste na úplne inej cene. Nerobím to ani sám pre seba, je to VEĽMI náročné. A rafinovaný cukor nieje to najhoršie zlo.

Straviteľnosť melicitózy pre človeka? Nezisťoval som to. Ale je to niečo medzi repným cukrom a škrobom, takže i tá straviteľnosť bude nejaká taká. Skúšal som to a nechutí to sladko. Teda pokiaľ tie jemné biele kryštáliky v site na med boli melicitóza.

0/0
21.8.2014 15:01

O69t75o 23N84o98v27ý 7808841465569

díky, babička byla velká včelařka, tak mne to zaujalo

0/0
22.8.2014 8:22

M86a74r15t72i57n 81K97l31u76v64á26n24e20k 9142788463903

Aký ma melicitóza súvis s čajom? :)

0/0
21.8.2014 13:40

O45t41o 18N55o19v82ý 7808571335189

mne napadl význam tvé věty

"Po ňom ubudne problémov so včelstvami. "

jako že včely vymřou a bude po problému s včelím morem

a pokud nesladíš čaj, tak by ti bylo jedno, že není med

0/0
21.8.2014 14:49

M10a64r88t55i48n 79K61l27u23v53á73n66e44k 9562648353863

Aha, no moja irónia je naozaj ťažko zrozumiteľná.

Chápem už ten čaj.

Ale ja nerád kazím čaj a mlieko medom. A nerád kazím med čajom a kávou (a ešte ničím užitočné vlastnosti medu vysokou teplotou). Ja mám med najradšej na rohlíku s maslom alebo na lyžičke. :)

0/0
21.8.2014 15:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.