Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vídeňská roštěná i rýžový nákyp. Ve Zlíně ochutnají, jak se jedlo u Bati

  11:50
Jídla, která se podávala v jídelně baťovských závodů ve 30. letech minulého století, mohou tento týden ochutnat i zaměstnanci několika zlínských firem. Baťovské menu bude jednou z mnoha ochutnávek také při prvním ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně, který se uskuteční začátkem září.

Obědy inspirované recepty z baťovské éry mají tento týden na talíři také zaměstnanci zlínské Kovárny Viva. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

V tomto týdnu ochutnají dvě stovky pracovníků zlínských firem v rámci projektu Jíme jako za Baťů znojemskou pečeni, vídeňskou roštěnou nebo rýžový nákyp.

„Pokrmy, na kterých si před desítkami let pochutnávali dělníci i management firmy Baťa, budou mít teď možnost vyzkoušet pracovníci Kovárny Viva, Hotelu Tomášov, kliniky IVF, společnosti Imalab a Nemocnice Atlas,“ uvedl spoluorganizátor festivalu Pavel Vysloužil.

Pracovníci Kovárny Viva v pondělí jedli například fazolové lusky na smetaně.

„Měly úplně stejnou chuť, jak je dělala má maminka a babička,“ řekl jeden ze zaměstnanců kovárny.

Hovězí maso s kapustou a chlebem, roštěnky s rýží nebo rajská omáčka k obědu a uzenky, případně rizoto k večeři. Tak vypadal tradiční jídelní lístek ve firmě Baťa.

„Kuchaři vařili hlavně z hovězího masa, které bylo nejlevnější a nejdostupnější,“ vysvětlil Vysloužil.

Navíc Baťa potřeboval kůže skotu na výrobu bot. „Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb. Později se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech není až tak velká,“ uvedla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Slavnostní večeře nabídne promoční menu J. A. Bati

Ve zlínském hotelu Tomášov, který baťovská jídla pro zaměstnance několika zlínských firem v tomto týdnu připravuje, se také v předvečer festivalu uskuteční večeře inspirovaná promočním menu Jana Antonína Bati z roku 1938.

Kromě špičkového kuchaře Břetislava Novotného z hotelu Tomášov se na přípravě slavnostní večeře budou podílet také jeden z nejlepších brněnských kuchařů David Viktorín a Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant.

„Podívali jsme se do historie slavné baťovské éry a toto zajímavé menu nabídneme veřejnosti,“ doplnil Vysloužil s tím, že k prodeji bude pouze čtyřicet míst.

Vstupenky na šestichodové menu, které se bude podávat 2. září od 19 hodin na terase Hotelu Tomášov, jsou v prodeji v infocentru zlínské radnice a v recepci hotelu.

Historické menu i jídelníčky baťových závodů organizátoři festivalu získali díky spolupráci s Baťovým institutem a Muzeem jihovýchodní Moravy. V baťovských tiskovinách se každý týden objevoval jídelníček závodní jídelny.

„V novinách se ale objevovaly občas i sezonní recepty pro domácí využití. Například na podzim, v období sklizně jablek, kuchaři a kuchařky nalezli v novinách receptury na sladké koláče, dorty nebo další jídla,“ řekla ČTK mluvčí Baťova institutu Michaela Mitáčková.

Šneci, opékání býka i Pohlreichova show

Pokrmy inspirované recepty z baťovské éry mohou ochutnat také návštěvníci Garden Food Festivalu, který se bude konat o víkendu 3. a 4. září v areálu zámeckého parku a zámku v centru Zlína.

Další dobroty na festivalu nabídne až šest desítek kuchařů, z nichž většina je z regionu. Přijedou z restaurací U Johana, Tomášov, Maxima nebo velkokarlovické Lanterny.

Návštěvníci budou ochutnávat vyzrálá hovězí masa, speciality ze zvěřiny, šneky, sýry, lanýže, husí delikatesy, různě upravený hmyz, vegetariánská jídla, sladkosti z cukráren, ohnivé papričky i pivní speciály.

Farmářského králíka, ryby nebo raw zákusky nabídne i nový zlínský Fit Foodie restaurant.

„Nepoužíváme bílou mouku a cukry, ale naopak takzvané superpotraviny, jako jsou semínka goji, kokosový olej nebo raw oříšky,“ přiblížil tamější šéfkuchař Julius Löffler.

Pro milovníky masa pořadatelé na místě opečou býka a kuchařskou show na podiu předvede Zdeněk Pohlreich.

Grand Food Festival už se dvakrát uskutečnil v Olomouci, kde při druhém ročníku přilákal 12 tisíc lidí.

„Díky této akci se podařilo regionální gastronomii pozvednout, protože pro kuchaře to byla obrovská zkušenost a inspirace. Ve Zlíně by to mohlo fungovat podobně,“ dodal Vysloužil.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

Ponurý podchod ožil velkými fotografiemi žen, už na ně zaútočil vandal

24. dubna 2024  15:34

Lidé, kteří procházejí podchodem u náměstí Práce ve Zlíně, mají konečně důvod se tu na chvíli...

POHLED: Návrat do extraligy? Pro hokejisty Vsetína i Zlína pouze chiméra

24. dubna 2024  13:31

Loni si extraligovou baráž proti Kladnu vyzkoušel Zlín, letos Vsetín. Výsledek byl stejný – 0:4 na...

Kdo vyzve Spartu o trofej? Semifinále poháru oživuje vzpomínky na památné triumfy

24. dubna 2024  12:51

Jeden krok chybí Plzni, aby se v samostatné historii počtvrté dostala mezi poslední dva týmy...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...