Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Festival dobrého jídla vrcholí, do Zlínského kraje přilákal i turisty

  13:54
Prestižní Grand Restaurant Festival přitáhl do Zlínského kraje stovky lidí. Luxusní tříchodové menu ve vybraných podnicích ve Zlíně, Sazovicích, Bystřici pod Hostýnem nebo Velkých Karlovicích ochutnávají hosté z celé republiky. Festival potrvá ještě čtyři dny.

Šéfkuchař restaurace Na Koupališti v Sazovicích Přemysl Kos připravuje jídlo pro Grand Restaurant Festival. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Kdo nezkusil, má poslední šanci. Prestižní gastronomický festival, do kterého se letos poprvé dostaly čtyři restaurace ve Zlínském kraji, trvá poslední čtyři dny. Končí 28. února.

Grand Restaurant Festival

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země.

Ze Zlínského kraje se zúčastnily Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Festival trvá do 28. února, cena menu je všude stejná: 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů.

Více informací a možnost rezervace místa najdete na www.grandrestaurantfestival.cz.

"Termíny ještě volné máme," ujistila ředitelka Lesního hotelu ve Zlíně Jana Mišová.

Grand Restaurant Festival pořádá Pavel Maurer, známý propagátor zdravého jídla, který razí jednoduché, ale důležité heslo: Nejezte blbě!

Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země, a to za podstatně příznivější ceny. Letošní novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Do výběru podniků, které se festivalu mohou zúčastnit, se proto nedostane jen tak někdo. Pro kuchaře a provozovatele jde o prestižní záležitost.

Loni se to ve Zlínském kraji podařilo jediné restauraci, tentokrát prošly přísným sítem čtyři. Do Bystřice pod Hostýnem, Sazovic, Velkých Karlovic i Zlína proto míří lidé z celé republiky.

"Jsem rád, že existují i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař," pochválil vybrané podniky Maurer.

V čem je jídlo jiné? Kvalita surovin i délka přípravy

A spokojení jsou i majitelé restaurací. "Jsme daleko od velkých měst, takže nás příjemně překvapilo, že jezdí noví hosté, a navíc se k nám vracejí i na další degustaci," zhodnotil Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, do kterých patří i vybraná Lanterna ve Velkých Karlovicích (povídání s tamním šéfkuchařem čtěte zde).

Kuchaři tady, stejně jako jinde, chystají pokaždé tři chody. Například grilované kuřecí prsíčko se sušenými švestkami a domácími haluškami, zaječí roládku, koprovou omáčku, domácí uzená vepřová žebírka, srnčí pečínku načerno s macerovanými švestkami nebo domácí semifredo. Za tři chody zaplatí návštěvník 600 korun.

Předkrmem sazovického menu je zaječí roládka s kroupovým rizotem.
Hlavním festivalovým chodem v Sazovicích je tradiční koprová omáčka s hovězími
Koprovku v Sazovicích doplňuje pečená brambora, v níž je zapečené křepelčí

Část festivalového menu v restauraci Na Koupališti v Sazovicích.

Jídlo by se od běžného oběda mělo lišit kvalitou surovin i délkou přípravy. "Dohromady je to otázka čtyř pěti hodin," upřesnil kuchař Přemysl Kos z restaurace Na Koupališti v Sazovicích.

Do malé obce kousek od Zlína si cestu za festivalovým menu zatím našlo na šest desítek lidí. Většina z nich sem přijela z jiných krajů.

Ostatně podobné je to i ve všední den, kdy do této restaurace míří spíše lidé ze Zlína a okolí než místní obyvatelé.

Důvod je zřejmý. Restaurace nabízí jen pár jídel, mění je podle ročních období a vaří pořád stejní lidé. "Chci, aby tady zákazníci dostali to nejlepší. A je mi jedno, jestli je to dělník v montérkách, nebo ředitel v kvádru," prohlásil Kos.

Termíny na ochutnávku jsou stále volné, lákají restaurace

Mimořádný kulinářský zážitek láká také do Lesního hotelu ve Zlíně. Zatím tu menu ochutnalo 160 obyvatel z okolí nebo turistů.

"Někteří přijeli z větší dálky, takže se u nás i ubytovali," podotkla Mišová.

Odborníci doporučují využít posledních dnů a nabídku alespoň na jednom místě ochutnat. A raději hned všechny tři chody. Třeba návštěvníci ve Velkých Karlovicích si nejvíce chválili právě poslední chod.

Tedy jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy.

"Hostům chutnalo všechno, ale na toto jsme měli největší ohlasy," potvrdil šéfkuchař restaurace Vyhlídka a Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Na festivalovou ochutnávku je nutné se předem objednat a zarezervovat si čas i místo. Ve všech podnicích mají termíny ještě volné.

Autor:
  • Nejčtenější

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Daň z nemovitosti ve Zlíně je nejvyšší v zemi, snížení zastupitelé odmítli

30. dubna 2024  8:42

Daň z nemovitosti nejprve navýšila zlínská radnice, potom stát. Ve výsledku tak platí, že je tento...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vláda chce z ČR udělat ostrov pracujících důchodců, řekla ve Zlíně Schillerová

30. dubna 2024  11:14,  aktualizováno 

Téměř všichni stínoví ministři z hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem dorazili do Zlínského kraje. V...

Tržiště Pod Kaštany láká návštěvníky na farmářské jarmarky i bleší trhy

6. května 2024  11:50

Přibližně tři tisíce kupujících a tři sta prodávajících se od začátku dubna objevilo na největším...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Třináctiletý cyklista se poranil v lesích na Vsetínsku. Zachránil ho vrtulník

5. května 2024  21:33

Moravskoslezští záchranáři mají za sebou náročný zásah. V hlubokém lese poblíž obce Ústí na...

Haraslín: Výhru Slavie jsme neřešili. Při gólu chtěl brankáře zaskočit

5. května 2024  21:29

Tři utkání, tři góly. Zápasy proti Slovácku Lukáši Haraslínovi sedí, v letošní sezoně se trefil ve...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...